navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bajramska sofra

Doktorica Fatima Mehmedović-Sofić iz Janje otkrila kako pripremiti bombon baklavu

Fatima Mehmedović-Sofić po zanimanju je ljekar, a osim što voli brinuti o zdravlju ljudi, 26-godišnja stanovnica Janje odlično se snalazi i u kuhinji.

Objavljeno: 27.06.2023. u 13:35
get url
text

Voli pripremati sva jela, ali ono u čemu posebno uživa su kolači.

Iako joj posljednjih mjeseci najviše pažnje zaokuplja njena 19-mjesečna kćerkica, Fatimu to ne ometa da eksperimentira u svojoj kuhinji iz koje izlaze razne slasne delicije.

Kaže kako ju je mama naučila svemu što zna u kuhinji.

- Bukvalno od malih nogu me učila da kuham, uvijek je govorila - "trebat će ti u životu". Ja sam upijala sve gledajući kako mama kuha, naročito kad bi pravila kolače. Sve to kasnije mi je pomoglo kada sam ja počela kuhati - govori Mehmedović-Sofić.

Za sutrašnji Kurban-bajram Fatima je već pripremila jela, a od svih izdvaja se kraljica bajramske trpeze - baklava.

Ovog puta Fatima se oslučila za bombon ili smokvica baklavu.

U nastavku pročitajte recept kako se priprema:

Potrebni sastojci za tijesto za veliku tepsiju: 500 g brašna, jedna kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 260 ml toplog mlijeka, jedno jaje, 20 ml ulja.

Fil od griza: 800 ml mlijeka, 130 g mehkog pšeničnog griza.

Punjenje od oraha: 250 g mljevenih oraha.

Za posipanje i razvijanje: 100 g gustina, 50 g brašna.

Agda: jedan litar vode, 800 g šećera.

Za premazivanje: 200 g maslaca.

Postupak pripreme:

1. Prvo pripremite agdu. Kad voda prokuha smanjite ringlu i kuhajte 10-ak minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

2. Sve suhe sastojke za tijesto pomiješajte u posudi (brašno, prašak za pecivo, so).

3. Dodajte toplo mlijeko, jaje i ulje, pa izmiješajte sve sastojke tako da nema grudvica. Neka bude malo tvrđe tijesto.

4. Malo pobrašnite radni sto, pa stavite tijesto. Podijelite ga na osam komada. Svaki komad tijesta opet promijesite i formirajte u lopticu.

5. Uzmite veću tacnu, malo je pobrašnite, pa loptice tijesta prebacite u nju, pokrijte prozirnom folijom i kuhinjskom salvetom pa pustite da odstoji 30-60 minuta.

6. 800 ml mlijeka izlijte u šerpu i zagrijte. Kad se zagrije ubacite griz i kuhajte dok se stvori puding. Prebacite u drugu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi.

7. Sameljite orahe, a gustin i brašno izmiješajte, pa sto pospite smjesmo gustina i brašna. Uzmite jednu lopticu, pospite je smjesom gustina i brašna pa razvijte oklagijom da bude što tanja jufka.

8. Nakon toga jedan ćošak jufke prebacite preko oklagije i čvrsto zarolajte čitavu jufku, pa skupite (uzmite jednu i drugu stranu jufke, pa je skupite prema sredini), a potom je otvorite.

 

9. Sredina jufke treba biti malo naborana, ako nije, naborajte je prstima.

10. Po jednu kašiku oraha stavite na naborani dio jufke. Neka razmak između fila oraha bude dva prsta.

11. Na fil od oraha stavite po jednu kašiku puding fila od griza i mlijeka.

12. Nakon filovanja gornju stranu jufke preklopite prema sredini, pa isto uradite i sa donjom stranom jufke.

 

13. Svaki komad istisnite i formirajte kao bombonu ili smokvicu.

14. Nožem odvojite svaki komad i lijepo pritisnite ćoskove, okrenite i redajte u tepsiju. Redajte što gušće jednu pored druge. Isto uradite i sa ostalim jufkama.

15. Uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa da se zagrije.

16. Svaku baklavu premažite istopljenim maslacem, pa ih pecite u rerni 35-45 minuta.

17. Ispečenu baklavu odmah zalijte hladnom agdom.