navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istražuje jogu

Goraždanin Suljo Mašala se u januaru kupa u ledenoj Drini: Dotakao sam u sebi snagu da mogu kontrolisati svoj um

Pedestogodišnji Goraždanin Suljo Mašala zaplivao je prekjučer u ledenoj Drini, a videosnimak je objavio na svom profilu na Facebooku.

Objavljeno: 18.01.2021. u 08:02
get url
text

On se na nula stepeni u Drini zadržao više nego što neki to mogu učiniti ljeti, a svemu tome su, kako je rekao za Faktor, prethodile meditacija i vježbe disanja.

- Već je druga godina kako uživam u istraživanju joge i pranayame ili nauke o disanju, a sve je idealno za zdravlje i pobjedu nad vlastitim strahovima. Dotakao sam u sebi snagu da mogu da kontrolišem svoj um. To je došlo kao rezultat različitih vježbi. "Wim Hof metoda" kroz vježbe disanja, fizičke vježbe i hladan tuš omogućava i kontrolu i jačanje imuniteta organizma. Našao sam u sebi istinsku sreću. To se nije desilo preko noći. Na svom balkonu imam bure sa vodom u koje ulazim skoro svaki dan i na taj način testiram svoje tijelo - kaže Mašala koji dodaje da je Drinom plivao i 14. januara prošle godine kada je bilo još hladnije.

Mašala je već obišao i sve planine oko Goražda te se popeo i na Maglić kod Foče, gdje je satima šetao u kratkim hlačama na temeparturi od minus 20. Ovaj Goraždanin imao je zanimljiv životni put.

- Ja sam sin veličanstvenog čovjeka Omera Mašale, koji je bio genijalac slobode i veoma zabavan čovjek i ljudina. Bavim se slikarstvom, dobijao sam stipendije u Americi i Švicarskoj i uvijek se vraćao u svoje Goražde – kaže Mašala koji je dugo godina bio jedan od najboljih prijatelja Elvira Lakovića Lake.