navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogi ne znaju

Gubi svoju moć: Najgore mjesto na kojem možete čuvati bijeli luk, prestanite to raditi

AUTOR: Jutarnji.hr
Objavljeno: 09.10.2024. u 08:33
get url
text
Ništa bez bijelog luka. Neophodan je za mnoga jela, počevši do raznih umaka pa sve do supa. No loš izbor skladištenja mogao bi značiti da ne dobijate najbolje od ove namirnice te se samim time gubi njegova moć i okus.
Znamo da bijeli luk sadrži najmanje desetak antioksidativnih tvari koje, uz to što jačaju imuni sistem, snižavaju holesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju sveopće propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima, također štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.
I zato ako ste bijeli luk stavljali u frižider s ostalim povrćem, možda biste trebali razmisliti ponovo.
Najbolji izbor
Čuvanje u frižideru uzrokuje prerano klijanje te biste ga trebali na temperaturi između 15,5 °C i 18 °C, daleko od sunčanih mjesta. Predlaže se pohranjivanje bijelog luka na hladno, tamno i suho mjesto, a svakako izbjegavati frižider. Tako će se spriječiti kvarenje i gubitak bogatog okusa.
Kako čuvati oguljeni bijeli luk
Oguljeni i nasjeckani bijeli luk mogu se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako bi u njoj ostalo što manje zraka. Bijeli luk možete oguliti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi, piše Jutarnji.hr
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO