Ništa bez bijelog luka. Neophodan je za mnoga jela, počevši do
raznih umaka pa sve do supa. No loš izbor skladištenja mogao bi značiti da ne
dobijate najbolje od ove namirnice te se samim time gubi njegova moć i okus.
Znamo da bijeli luk sadrži najmanje desetak
antioksidativnih tvari koje, uz to što jačaju imuni sistem, snižavaju
holesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju sveopće propadanje organizma
uzrokovano slobodnim radikalima, također štite mozak od mentalnog propadanja,
gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i
demencije.
I zato ako ste bijeli luk stavljali u frižider s ostalim povrćem, možda
biste trebali razmisliti ponovo.
Čuvanje u frižideru uzrokuje prerano klijanje te biste ga
trebali na temperaturi između 15,5 °C i 18 °C, daleko od sunčanih mjesta.
Predlaže se pohranjivanje bijelog luka na hladno, tamno i suho mjesto, a svakako
izbjegavati frižider. Tako će se spriječiti kvarenje i gubitak bogatog okusa.
Kako čuvati oguljeni bijeli luk
Oguljeni i nasjeckani bijeli luk mogu se čuvati u
zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako
bi u njoj ostalo što manje zraka. Bijeli luk možete oguliti i zdrobiti u pire s
malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u
hermetički zatvorenoj posudi, piše
Jutarnji.hr