navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Talentirana djevojčica

Iman Drugović, dvostruka šampionka BiH u kikboksu: Ima samo 11 godina i sve dobijene bitke

Jedanaestogodišnja djevojčica iz Sarajeva Iman Drugović dvostruka je šampionka Bosne i Hercegovine u kikboksu u kategoriji mlađi kadeti do 42 kilograma.

Objavljeno: 02.02.2022. u 07:53
get url
text

Da, dobro ste pročitali, a medalje je počela osvajati nakon dvije godine treniranja. I to nisu jedini uspjesi, jer, Iman je nekoliko puta osvajala zlato u Srbiji i BiH na internacionalnim takmičenjima, a trenutno se sprema za veliko internacionalno takmičenje Wako Grand Prix 2022, koje će se biti upriličeno 26. februara na Ilidži.

A onda, ako ne bude povreda, a bude finansijske podrške, ovog ljeta Iman bi trebala uzeti učešće na svjetskom kupu u kikboksu u Mađarskoj ili Italiji.

A zašto se baš odlučila za ovaj borilački sport koji, prema uvriježenim mišljenjima, više priliči jačem spolu, koliko trenira, šta je motivira, za Faktor je govorio Imanin otac Nermin Drugović.

 

- Ona je željela da se upiše da nešto trenira. Prvo smo probali sa plesom, gdje je ostala mjesec, a onda košarku s kojom je prekinula nakon četiri dana treniranja. Zapravo, nju je samo zanimao kikboks. Sa devet godina smo je upisali. Treći mjesec treniranja počela je sa takmičenjima. Prvu borbu je imala na Ilidži i izgubila je od starije protivnice. Bilo joj je krivo, ali čekala ju je, i na kraju, na drugom takmičenju ipak pobijedila – ističe Nermin.

Nakon toga počela je nizati samo uspjehe, više je niko nije mogao pobijediti.

- Uzela je državno prvenstvo 2020. u Tešnju, poslije toga je uzela državno prvenstvo na Palama, pa je uzela evropski kup u Srbiji (Beograd), tu je dobila zlatnu medalju i pehar. Poslije toga je bilo internacionalno takmičenje u Tešnju i tu je uzela zlatnu medalju, pa na međunarodnom takmičenju na Ilidži, a poslije toga još jedno u Srbiji (Niš). Njen cilj je da ide na svjetski kup – pojašnjava Nermin.

Dodaje da je kikboks, iako borilački sport, koji podrazumijeva udarce, opasan jednako koliko košarka ili fudbal.

- Više povreda ima na košarci i fudbalu nego na kikboksu. Iman svaki dan trenira po dva sata. Ima posebnu ishranu, uzimamo joj vitamine za zglobove i hrskavicu i naravno bori se sa svom opremom – kaciga, štitnici, rukavice... Puno je odricanja, treba dosta snage, volje, hrabrosti. Važna je brzina, tehnika, pokretljivost... Interesantan podatak je da se ona nikada nije borila sa svojim godištem. Ona je mlađi kadet, ali se uvijek borila u starijim kadetima. I tu je sve protivnice pobijedila. Posljednja curica koju je savladala imala je 15 godina – dodaje ponosno Nermin.

Osim što briljira u kikboksu, Iman je odlična učenica šestog razreda OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković".

- U školi su svi ponosni na nju i podržavaju je. Ali moram vam ispričati jednu anegdotu sa takmičenja u Srbiji. Njena protivnica nije imala svu opremu, tačnije, nije imala gumu za štitnike za zube, zbog čega su je sudije diskvalifikovale, što bi automatski značilo da Iman pobjeđuje. Ali ona nije dala da joj se podigne ruka jer nije željela pobjedu bez bitke. Plakala je i molila sudije da bude borba. Na njenu inicijativu su nabavili dio opreme koji je falio njenoj protivnici, ali Iman ju je ipak na kraju savladala. Ovaj njen pristup vam govori koliko je posvećena sportu kojim se bavi – pojašnjava Nermin.

Iman, iako talentovana sportašica koja niže uspjehe, pehare i medalje, nikada nije dobila podršku koja bi joj značila i pomogla da ode na svjetski kup, a onda možda jednom i na Olimpijadu.

- Dobila je podsticaj od 500 KM od Općine Stari Grad i to je to. Nadam se da ćemo joj uspjeti pronaći sponzore i da ćemo je za šest godina gledati na Olimpijadi kako predstavlja BiH – poručio je Nermin.