navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Težak 145 milijardi dolara

Kako je vlasnik Amazona potpuno izgubio glavu zbog bivše televizijske voditeljice i pilotkinje helikoptera

Bili su nekada najbogatiji par na svijetu. Danas je Jeff Bezos (56), vlasnik Amazona, "težak" oko 145 milijardi dolara, a svoju suprugu MacKenzie (50) upoznao je u New Yorku.

Objavljeno: 19.05.2020. u 11:00
get url
text

Susret nije bio baš romantičan. Sreli su se 1992. godine u strvinarskom fondu DE Shaw. On je bio prvi koji je intervjuirao MacKenzie na razgovoru za posao. Ona je bila mlada naučna saradnica, a on potpredsjednik. MacKenzie je imala 22 godine, a on 29.

- Mislim da je moja supruga pametna, snalažljiva i jako zgodna, ali ništa joj to ne bi vrijedilo da nisam imao priliku vidjeti njene testove koje je rješavala kad je aplicirala za posao - našalio se Bezos 2013. u razgovoru za magazin Vogue.

Nakon što je primljena, dobila je ured do Bezosovog.

Jeff Bezos sa bivšom suprugom MacKenzie

- Po cijele dane slušala sam taj njegov zarazni smijeh. Ko se ne bi zaljubio - otkrila je MacKenzie kako ju je šarmirao budući suprug.

Ipak, on nije bio inicijator prvog izlaska.

- Ja sam ga pozvala na ručak i tako je krenulo. Bilo je to ekspresno zaljubljivanje. Hodali smo tri mjeseca i onda se zaručili, a vjenčali smo se šest mjeseci kasnije. Pravi temperamentni južnjaci – ja sam rođena u San Franciscu u Kaliforniji, a on u Albuquerqueu u Novom Meksiku - ispričala je McKenzie kasnije.

Imaju četvero djece

Ona je bila prva kojoj je otkrio svoju ideju o prvoj internetskoj knjižari na svijetu, koja će prerasti u jednu od danas najmoćnijih kompanija koja na svih pet kontinenata zapošljava ukupno 575.000 ljudi.

Oboje su ubrzo napustili sigurno radno mjesto u njujorškom fondu i Bezos je svoj biznis počeo iz garaže u Seattleu. Te 1994. sjeli su u automobil i dok je McKenzie vozila s jednog na drugi kraj Amerike, Jeff je na laptopu pisao poslovni plan i počeo nazivati moguće investitore.

MacKenzie je bila jedna od prvih zaposlenica u maloj kompaniji u kojoj je u početku radilo četvero ljudi, a ona je bila računovotkinja.

- Kad je posao u pitanju, uvijek sam bila hladne glave, ali kad sam ga čula s koliko strasti priča o svojoj ideji, morala sam ga podržati - rekla je prije puno godina danas bivša Bezosova supruga.
Idućih pet godina živjeli su u jednosobnoj kući, a prije razvoda imali su ih pet, na najelitnijim lokacijama – od Medine, Washingtona i Beverly Hillsa do Van Horna u Teksasu i Manhattana u New Yorku.

Sve do 2013. godine MacKenzie je, uprkos poslovnim obavezama, sama vodila svoje četvero djece u školu. Par je tad već imao tri dječaka i jednu djevojčicu koju su usvojili u Kini.

Jeff je pak, kad nije radio u Amazonu, tad još pomagao u porodičnoj kompaniji koja je imala zastupništvo za automobile Honda.

Kad je već imao milijarde, i dalje je vozio "hondu accord" iz 1996. godine, pa su ga mnogi smatrali čudakom. No, njihov porodični prijatelj Danny Hillis rekao je jednom da su Bezosi "nenormalno normalna porodica".

- Jeff nikad ne dogovara poslovne sastanke ujutro jer je to jedini dio dana kad je porodica na okupu. Trudim se da uvijek pripremim zdrave doručke, a nakon druženja oko stola, ja djecu vodim u školu, a on odlazi na posao gdje mu se kasnije i ja pridružim - opisivala je njihov radni dan MacKenzie.

Ako već nisu kupovali skupocjene automobile i jahte, Bezosi su pravo bogatstvo potrošili na školovanje svoje djece.

- Ponudili smo im sve što smo mislili da bi ih moglo zanimati – edukativna putovanja tokom školskih praznika, učenje mandarinskog jezika, naučili su kako se uzgajaju pilići u inkubatoru, pohađali su posebne programe matematike u Singapuru, a ujedno su članovi brojnih sportskih klubova i puno se druže i igraju sa drugom djecom iz susjedstva i iz razreda – kazala je jednom Bezosova supruga.

Uz sve to, na njegov poticaj napisala je i dvije knjige. To joj je bila želja još od djetinjstva, kada je bila stidljiva djevojka koja je uglavnom dane provodila kod kuće pišući.

Prvu knjigu od 140 stranica nikada nije objavila jer je rukopis stradao u poplavi.

- Kad smo na odmoru, zna mi se dogoditi da se ujutro probudim i zateknem MacKenzie kako sjedi na podu hotelskog kupatila i piše - otkrio je jednom Bezos njenu strast, i rekao da je najseksepilnije što je ikad učinio u braku – to što pere posuđe.

Ipak, u julu prošle godine par je i službeno objavio da su se razveli nakon 25 godina braka. Javnosti su poslali vrlo sličnu objavu:

- Radujemo se našoj budućoj saradnji i suroditeljstvu. Nastavljamo dalje kao prijatelji.

Isti dan Bezos je obznanio vezu sa danas 50-godišnjom Laureen Sanchez.

Skrivali su se godinu, a zapravo su bili komšije jer su Sanchez i njen suprug Patrick Whitesell imali kuću blizu Bezosovih i bili su kućni prijatelji.

Novinari National Enquirera pratili su ih 12 mjeseci, a Bezos s Laureen nije bio tako skroman. Letjeli su privatnim jetom, vozili se u limuzinama, išli na izlete helikopterom kojim je upravljala Sanchez, odsjedali u najelitnijim hotelima.

Bezos je sasvim izgubio glavu zbog bivše televizijske voditeljice na TV-Fox, a danas vlasnice filmske kompanije i pilotkinje helikoptera.

I poslovno su postali kompatibilni – on je pokrenuo Amazon Prime, internetsku filmsku platformu, pa je očito da Bezos bira žene prema poslovnim afinitetima.