Ova svestrana djevojka od osme godine bavi se sportom, profesionalno body fitnessom pet godina, a hvali nam se da je tri godine ponijela i titulu državne prvakinje.
Voli se penjati po stijenama
- Skupila sam 12 prvih mjesta i prošla skoro kompletnu Evropu. Istina, od takmičenja sam se malo udaljila, ali i dalje treniram, no samo za sebe jer sam, što se tiče takmičenja, postigla ono što sam željela.
Oba zanimanja podjednako voli, a kada bi morala birati, ne bi, kako kaže, znala koje bi izabrala.
- Teško bi bilo odlučiti jer gdje god se nalazi moje ime, uz njega je ili kuhinja ili teretana. Radim kao kuharica u jednom restoranu u Sarajevu i kad odradim svoju smjenu, idem pravac - teretana. Istina imam još jednu ljubav, odnosno hobi, a to je planinarenje, alpinizam. Volim se penjati po stijenama, uglavnom sportski duh je u meni - dodaje Lana.
Lanu je teretani privukao zdrav život, lijep izgled, ali i pozornica i njena svjetla.
- Kad se kaže body fitness, ljudi obično kažu kako je tu puno odricanja. Ali ako bolje razmislimo, u svemu ima odricanja ako želite dobro raditi i postići rezultate. Često mi ljudi traže savjete, prijateljima ih nesebično dajem. Rad sa drugim ljudima izbjegavam. Ne volim raditi online, a iskreno ne volim raditi ni sa kim jer iz iskustva većina se ne želi pridržavati programa koji im preporučite. Jednostavno odustanu, a onda nakon dva mjeseca sretnu me i kažu kako od onoga što sam im preporučila - nema napretka. Naravno da meni ne možete to reći jer ja to živim. Najčešće me pitaju - kako da "skinu stomak"? Žene bi da malo smršaju, najviše oko struka, ali ako je moguće da se ne odriču slatkiša. Šta na to reći, kada je ona već na samom početku odustala - govori Lana.
Za nju je tajna lijepog izgleda, prije svega, zdrav način prehrane na šta otpada oko 70 posto, ostalo je fizička aktivnost.
- Naše tijelo čini 65 posto vode, sve ostalo mora se programirati i voditi računa šta i koliko se jede. Trening je jako važan ako želite izgledati zdravo i lijepo. Puno žena kaže - "ja trčim", naravno da je to poželjno, ali je važno i trenirati - dizati tegove. Volumen mišića ne može se postići bez tega, odnosno težine. Onaj ko želi postići rezultate, uz izbalansiranu prehranu, dovoljno je trenirati tri puta sedmično - navodi Omerović.
O kulinarstvu je, dodaje, puno naučila dok je radila u Sloveniji u jednom internacionalnom restoranu.
- Volim sve kuhinje svijeta i mislim da svaka ima svoje čari. Pripremam sve, od Azije, do makedonskog prebranca, ali kada bih morala birati, prvo mjesto zauzela bi mediteranska. Najviše volim jesti ribu i ona se na mom jelovniku nalazi tri puta sedmično - dodaje Lana.
Dnevno jede pet obroka, a hranu ne vaga. Otkriva nam da u svojim jelovnicima ima i masnoća i ugljikohidrata, slatkiša, no kaže da zna kada treba stati u jelu i kako se ponašati nakon obroka.
- Ne možete se najesti i sjesti ili leći u krevet, što je pomalo u mentalitetu naših ljudi. Osim što treba gledati šta se jede, ne treba ni pretjerivati sa količinom, a nakon obroka poželjna je fizička aktivnost, ako ništa drugo barem prošetati. Moja dnevna rutina je nešto što je stalno i rijetko se mijenja, a to znači da rano ustajem, a dan počinjem doručkom koji se sastoji od pet jaja, pureće šunke ili prsa i 50 grama mladog sira. Tek nakon toga može kafa. Između doručka i ručka pojedem voćku i zobene pahuljice kao užinu, a za ručak je to uglavnom 300 grama crvenog ili bijelog mesa i dinstano povrće. Za drugi međuobrok pojedem opet neko voće, a za večeru ribu ili 300 do 400 grama mesa. Volim slatko, ali u većini slučajeva želju utažim voćem, iako pojedem i krišku torte. Ne odričem se ničega, kada mi se jede kolač, pojest ću ga - kaže Lana.
Nama je doručak bio mesni
S obzirom na to da gotovo svakodnevno u jelovniku ima i crveno meso, za koje su mnogi stručnjaci za prehranu kazali i da nije baš tako zdravo, Lana o tome ima svoje mišljenje.
- Mom organizmu dnevno treba, osim minerala i vitamina, i dovoljan broj proteina. Do prije desetak godina, dok nam se nije nametnulo nešto što do tada nismo znali, nama je i doručak bio mesni. Sada dobijamo neke druge upute. Poštujem tvrdnje stručnjaka, ali crveno meso je vrlo važno u prehrani čovjeka. Naravno da treba gledati porijeklo namirnice i koliko se jede. No sada nam nameću avokado, kojeg prihvatam kao zdravu namirnicu, ali isto tako mislim da sve što ne raste u krugu od 150 do 200 kilometara ne može biti baš ekstra zdravo za nas - kaže Omerović.
Na kraju razgovora Lana Omerović otkrila nam je i recept za pripremu - lososa ili pastrmke sa povrćem u papiru za pečenje.
Potrebni sastojci: 300 g lososa ili pastrmke, 100 g tikvica, 100 g cherry paradajza, bijeli luk (jedna polovina), začini po želji.
Postupak pripreme:
Pastrmku ili losos očistiti od koščica, a najlakše ćete to uraditi pincetom za ribu.
Narezati tikvice, bijeli luk, a paradajz ostaviti da bude čitav.
Dodati začine po želji, Lana kaže kako obično dodaje so, biber, maslinovo ulje i peršun.
Sve sastojke staviti u papir za pečenje i dobro umotati. Staviti u pleh za pečenje, a potom u zagrijanu rernu na oko 200 stepeni Celzijusa i peći 20-ak minuta.