navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješna Bosanka

Mersida Hodžić-Ramić: Najsretnija sam kada ženi koja je pobijedila karcinom vratim osmijeh na lice

Snovi se ostvaruju ako ste dovoljno uporni, radite na sebi, stalno učite i vjerujete u uspjeh. Kaže to Mersida Hodžić - Ramić, rođena u Njemačkoj 1995. iz koje se sa roditeljima vratila dvije godine poslije u Sniježnicu kod Teočaka.

Objavljeno: 13.05.2020. u 21:46
get url
text

Danas ova talentirana umjetnica i uspješna žena, koja se bavi slikanjem, grafičkim dizajnom i crtanjem realističnih portreta, živi i radi u Tuzli.

Iako dok je pohađala osnovnu i srednju školu nikada nije razmišljala o zanimanju kozmetičarke, Mersidu je upravo ka tom zanimanju 2016. godine odveo njen životni put. A da li je napravila pravi izbor najbolje pokazuje titula koju je ova vrsna majstorica u microbladingu ostvarila na najprestižnijem permanent makeup događaju, koji se prošle godine u septembru održao u Beogradu. Osvojila je titulu – najbolje artistkinje u svijetu.

- Bez obzira na mnoga priznanja i tvrdnje stručnjaka u oblasti kozmetologije, koji su hvalili moj rad i tvrdili da sam odlična u microbladingu, nisam očekivala tako nešto i to je bio, prvo popriličan šok, onda iznenađenje koje je kasnije preraslo u nevjerovatnu sreću. Zamislite kad, između više od 20.000 članova Phiakademije iz cijelog svijeta, izaberu baš vas. Bilo je to pomalo nestvarno, a danas sa ove distance, to je dodatni vjetar u leđa da budem još uspješnija u svom pozivu – govori Mersida na početku razgovora.

Kako su putovanja bila i ostala njena velika ljubav, Mersida je baš zbog toga, kaže, završila srednju Turističko - ugostiteljsku školu, smjer turistički tehničar, a dok se premišljala koji fakultet izabrati, upisala je i završila kurs grafičkog dizajna u Tuzli.

No, Mersidina starija sestra Megy, koja je već u Sarajevu bila profesionalna kozmetičarka, nagovorila ju je da 2016. godine krene na obuku za microblading.

- Ja sam u to vrijeme već počela slikati portrete, nešto sam i zarađivala, ali eto poslušala sam je, krenula na obuku koja nije bila nimalo jednostavna, jer se prvo radi na umjetnoj koži, a potom se prelazi na žive modele gdje zaista trebate pokazati umijeće i vrhunsku preciznost, greške jednostavno nisu dozvoljene. No, kako sam imala dobru obuku sestre koja je već u to vrijeme bila i profesionalni edukator, a i ja sam bila uporna i znatiželjna, brzo sam prelazila lekcije i svakim danom postajala sve bolja. Vjerovala sam da je sve ono što nacrtam na papiru moguće prenijeti i na živu kožu i da to traje – priča Mersida.

Sve ono što je njena sestra naučila na edukaciji kod Branka Babića u Beogradu, čovjeka koji je prije nekoliko godina izmislio tretman "iscrtavanja japanskih obrva", Mersida je kaže, bukvalno "upijala" kako bi bila što bolja.

{$galerijaFotografija}

- Puno sam vježbala, eksperimentisala, stalno mi je bilo u glavi - kako mogu još bolje, bukvalno sam po svojim i nogama supruga, a to je kod njega vidljivo i danas, iscrtavala neke poteze kako bi oni bili savršeni – dodaje Mersida.

Godine 2017. dobila je certifikat – master edukatora, pa danas u svom salonu u Tuzli, ali i online uči buduće kozmetičare diljem svijeta.

- Sreća je pa se nastava iz ove oblasti može održavati i online, ali prije pandemije vrlo često studenti iz cijelog svijeta dolazili su u Tuzlu u moj salon na edukaciju. Radujem se ponovnom otvaranju granica kada će se sve polako vraćati u normalu. Edukacija je najčešće iz microbladinga, nedavno sam usavršila i najnoviju tehniku za koju sam dobila i vlastiti logo. Radi se o kombinaciji microbladinga sa sjenčenjem mašinicom – otkriva Hodžić - Ramić.

Osim što sređuje Bosanke i Hercegovke, Mersida godišnje četiri puta odlazi u Kuvajt gdje uljepšava Kuvajćanke. Kaže kako su zahtjevnije od Bosanki.

- Kuvajćanke obično imaju lijepe obrve i na njima ne treba puno raditi, ali zato zahtijevaju drugačiji stil – vole da su obrve, odnosno dlake, ravnije. Nekima takve obrve stoje, a onima kojima neće odgovarati dam savjet, koji obično poslušaju – govori Mersida.

Ono što našu sagovornicu posebno čini sretnom, a što nam je otkrila na kraju razgovora, su humanitarne akcije kojima se, kaže, uvijek rado odazove.

- Od početka svog rada uvijek sam prisutna na događajima kada ženu koja je pobijedila karcinom ili damu koja ima alopeciju, a čiji su uzroci razni, mogu uljepšati. Volim to raditi, jer nema većeg užitka nego takve žene usrećiti, vratiti im osmijeh na lice, ženstvenost, samopouzdanje - naglasila je Hodžić - Ramić.

mersida15.jpeg
1 od 10
left-arrowright-arrow