navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Solidarnost na djelu

Mladi kršćanin na ulicama Gaze dijeli vodu i hurme muslimanima koji kasne na iftare

Ihab Ayyad, mladi kršćanin koji živi u blokiranom Pojasu Gaze, svakog predvečerja na ulicama dijeli vodu i hurme muslimanima koji poste, a koji nisu stigli svojim kućama u vrijeme iftara.

Objavljeno: 20.04.2023. u 09:53
get url
text

Dirljiva slika 29-godišnjeg Ayyada kako dijeli piće i hranu svojim komšijama muslimanima koji su u vrijeme iftara ostali u saobraćajnoj gužvi može se vidjeti svakog ramazanskog popodneva i tako već pet godina.

U razgovoru s novinarom Anaadolije, Ayyad je rekao da tu praksu smatra gestom tolerancije i porukom suživota između kršćana i muslimana u Gazi.

- Muslimanima dijelim vodu i hurme, shodno svom budžetu. Ovakva aktivnost će ojačati duh bratstva i ljubavi te vezu između muslimana i kršćana. Osjećamo umor i poteškoće dugog dana posta - kazao je Ayyad.

S obzirom na to da je trenutno nezaposlen, Ayyad je vodu i hurme za ovaj ramazan kupio od vlastite ušteđevine i novca koji je prikupio za vrijeme kršćanskih praznika.

- Ovo su pokazatelji suživota i solidarnosti. Muslimani se raduju našim praznicima, a i mi njihovim i razmjenjujemo čestitke. Kršćani u palestinskom društvu ne osjećaju diskriminaciju, naprotiv, naši ciljevi i patnje su zajednički - zaključio je Ayyad.