navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nikad nije kasno

Najstariji student u Italiji: Magistrirao sa 98 godina, planira napisati roman

Giuseppe Paterno, 98-godišnjak, postao je najstariji italijanski student koji je svojoj diplomi dodao magisterij iz historije i filozofije na Univerzitetu u Palermu, gdje je diplomirao i prije dvije godine.

Objavljeno: 20.07.2022. u 14:37
get url
text

Paterno je u dobi od 96 godina diplomirao historiju i filozofiju na Univerzitetu u Palermu u julu 2020. Nakon svečane dodjele diplome i uz strast prema pisanju, preuzeo je sada još jednu - dvogodišnji magisterij iz istih predmeta - s najboljim ocjenama.

Diplomirao je 18. jula, potvrdivši se kao najstariji student u Italiji.

- Ponovo je prošao posljednji ispit s najvišim ocjenama - ponosno je objavila njegova porodica na Facebooku.

Rođen 1923, odrastao je u siromašnoj porodici na Siciliji. Oduvijek je volio knjige i uprkos svojoj ljubavi prema učenju, nije mogao pohađati Univerzitet kao mladić već je služio u mornarici tokom Drugog svjetskog rata od 20. godine, a kasnije je radio i kao željeznički radnik.

Nakon rata, u društvu koje je tad bilo usmjereno na obnovu - posao i porodica bili su prioriteti, ali on je uvijek želio učiti. Završio je srednju školu u dobi od 31. godine, ali dugogodišnja želja da ide dalje nije jenjavala.

Oženio se s 23 godine i dobio dvoje djece. Troje od njegovih četvero unuka također ima diplomu Univerziteta u Palermu.

Ne dopuštajući starosti da mu stane na put, otišao je na Univerzitet u Palermu kako bi upisao preddiplomski studij historije i filozofije u svojim 90-ima, govoreći sebi "sad ili nikad".

Nakon tri godine studiranja i globalne pandemije koja ga je usput zatekla, konačno je diplomirao u julu 2020, postavši i tada najstariji diplomirani student u Italiji. Dvije godine kasnije ponovo ulazi u historiju, ovaj put s magisterijem.

Paterno ne planira odmarati, već želi na svom pisaćem stroju napisati roman.

Isti pisaći stroj koristi od 1984. godine, kada mu ga je majka Giovanna, koja je doživjela gotovo 100 godina, poklonila za proslavu odlaska u penziju. Paterno uskoro puni 99 godina.