navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koronavirus

Oporavljena Amerikanka donirala plazmu za liječenje drugih, ljekari iznenađeni: "Desilo se čudo"...

Marisi Leuzzi ljekari su u martu kazali da je oboljela od gripe. Imala je visoku temperaturu, tegobe u stomaku i blagi kašalj. Nije putovala, niti je imala kontakt sa pacijentom zaraženim koronavirusom, pa je ovakva dijagnoza bila malo vjerovatna.

Objavljeno: 28.04.2020. u 09:23
get url
text

Ipak, Leuzzi, koja ima astmu, bila je uvjerena da nije riječ samo o običnoj gripi. Otišla je u centar za testiranje koronavirusa u Pennsylvaniji, gdje i živi, kako bi se umirila. Njen instikt ipak je bio u pravu – bila je zaražena koronavirusom.

Manje od dvije sedmice nakon što se oporavila, Marisa je postala prvi davalac pri Američkom Crvenom križu za rekonvalescentnu plazmu - komponentu krvi bogatu antitijelom, koju imaju pacijenti koji su se oporavili od COVID-19.

Njena donacija pomogla je u spašavanju dvoje zaraženih pacijenata, od kojih je jedan bila njena tetka.

- Sretna sam što sam mogla doprinijeti svojim iskustvom i uraditi nešto pozitivno usljed ove situacije - kazala je Leuzzi.

Njena tetka Renee Bannister ima 63 godine i radi kao učiteljica u New Jerseyju, a od koronavirusa oboljela je u otprilike isto vrijeme kada i Marisa, ali je njen slučaj bio teži i zahtijevao je hospitalizaciju usljed visoke temperature i velikim poteškoćama sa disanjem.

Marisa Leuzzi

One se nisu dugo vidjele jedna sa drugom i nemaju ideju na koji su način dobile virus.

Kada je Leuzzi naišla na izvještaje o eksperimentalnim terapijama krvlju zaraženih pacijenata koji su se oporavili, sama se obratila ljekaru koji je bio zadužen za njenu tetku.

Otišla je u kliniku i četiri dana kasnije, 31. marta, Marisa je bila prikačena za aparat za plazmaferezu.

- Proces ekstrakcije trajao je oko dva sata i bio je potpuno bezbolan – kazala je Marisa za Business Insider.

Doktor Erin Goodhue, izvršni direktor Crvenog križa, rekao je da je oni trenutno svjedoče "najboljem od čovječanstva jer su ljudi konačno spremni zasukati rukave kako bi pomogli onima kojima je to potrebno".

- Vidjeli smo pojedince, poput gospođe Leuzzi, koja je spremna pružiti pomoć najugorženijim od koronavirusa – dodao je Goodhue.

Renee je bila na respiratoru u trenutku kada je Marisina krvna plazma stigla, a ljekari su kazali porodici da ne znaju da li će preživjeti noć. Međutim, u roku od nekoliko sati nakon što je dobila plazmu, nivo kisika u krvi skočio je za 17 posto.

 

- U narednih tri do pet dana počeli smo primjećivati kako se ostale vitalne funkcije poboljšavaju, kao što su njen krvni pritisak i broj otkucaja srca, a temperatura je počela padati. Poslije otprilike pet dana njeno stanje se stabiliziralo - objasnila je Leuzzi.

Renee je skinuta sa respiratora 14. aprila, a prethodno je na njemu bila 22 dana. Konačno je iz bolnice izašla 21. aprila, a trenutno se oporavlja u centru za fizikalnu i radnu terapiju kako bi prikupila snagu.

Renee Bannister

Kako je ostalo još Marisine krvne plazme ona je donirana još jednom čovjeku iz iste bolnice - 61-godišnjaku iz New Jerseyja, koji je također ubrzo skinut sa respiratora.

- Teško je reći koliko im je primanje plazme pomoglo, ali su ljekari bili iznenađeni time što se njihovo stanje brzo preokrenulo na bolje - kaže Leuzzi.

Doktor Graham Snayder, direktor za prenevciju infekcije Medicinskog centra na UIniverzitetu u Pittsburghu, istakao je da su tretmani za infuziju rekonvalescentne plazme "isprobani" prvi put u 19. stoljeću.

Oni su uglavnom rezervisani za infekcije gdje nema imuniteta u stanovništvu, nema vakcine ili drugog lijeka. Nedavni primjeri su ebola i MERS.

- Ono što imamo su izvještaji o malim grupama pacijenata koji su dobili ovakvo liječenje i bilo im je bolje, ali bez poređenja sa drugim pacijentima. Dakle, ne možemo procijeniti šta bi se dogodilo da se nisu liječili na ovaj način – istakao je Snayder.

Meghan May, profesorica zaraznih bolesti na Univerzitetu New England College of Osteopathic Medicine, rekla je da direktni transferi plazme od oporavljenih pacijenta mogu poslužiti kao djelić oporavka.

- To je osnovni princip - prenošenje antitijela koja pomažu u suzbijanju i neutraliziranju virusa kod kritično bolesnih pacijenata. Usljed odsustva lijeka, terapija antitijelom može biti koristan dodatak za podršku liječenju, dok se ne otkrije vakcina – naglasila je May.

Leuzzi je istakla kako se nada da će njena priča podstaći i druge oporavljene pacijente da doniraju svoju plazmu.