navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priča iz Gornjeg Vakufa

Othranio ih kad su ostali bez majke: Svojim medvjedima ljubimcima svakodnevno kuha čaj i daje čokoladne kekse

Emin Ljutić iz Gorneg Vakufa već skoro 18 godina brine o dva medvjeda koje je othranio od svoje male penzije nakon što su im krivolovci ubili majku.

Objavljeno: 04.02.2024. u 12:36
get url
text
Emin Ljutić ima dva medvjeda ljubimca
Emin Ljutić ima dva medvjeda ljubimca

Kako piše u opisu video priče koju je jučer objavio Srećko Stipovi, Emin je vjerovatno jedini čovjek, ne samo u BiH, koji svakodnevno medvjedima kuha čaj od metvice, kamilice, ali i druge. Najdraži im je čaj od majčine dušice.

Osim toplog čaja, svojim ljubimcima Gvidi i Laki daje i čokoladne kekse, orahe, kiseli kupus.

U ovoj godini medvjedi će kod Emina navršiti punoljetstvo.

Emin Ljutić priča da njegovim medvjedima svi donesu kekse, a da najviše vole domaće. Ljubitelji su i smokija.

- Ja bih ih dao u dobre, prave azile, a ne da ih neko odvede i ubije, da budu kao trofej. Bilo je govora da idu u Francusku, kod (čuvene francuske glumice) Brigitte Bardot. Ona ima najveći azil za medvjede. Išli smo u Travnik i ministar je rekao da naša država nije potpisala taj neki sporazum, da ne možemo dati mrkog medvjeda. - priča Emin. 

Odgovara da ima ljudi koji prijavljuju, da mu dolaze inspekcije, ali i da nikad nije kažnjen.

- Nisam ja nikad kaznu platio. Evo, kažem, vodi ako si u stanju odvesti ovoliku životinju. Iz Švicarske su isto bili došli da kupe zemlju, dali bi 300.000 KM i 100.000 KM da im se napravi kao veterinarska stanica i da bi se moglo tu smjestiti pet-šest medvjeda. Zvali Sarajevo, zvali...negativno su odgovorili - dodao je Ljutić.

Potvrdno je odgovorio na pitanje da nikom očito nije u interesu da se medvjedi zaštite.

- Sestra im je otišla ko trofej, što ne pitaju ko im je sestru ubio - kazao je Ljutić. 

Na pitanje ima li donacija, kazao je da je jedan čovjek iz SAD-a uplatio 800 dolara od čega je kupio hranu i time je "pokrio" zimu.

S čim se susreće i koliko brine o medvjedima govori i to da je jedan doveo psa da vidi samo hoće li lajati na medvjeda, ali Emin mu to nije dozvolio. Kaže da su medvjedi zdravi, a dnevno na hranjenje potroši pet-šest sati. Kod njega su od 2006. godine. 

Svakodnevno im kuha čaj, koji jako vole piti. Bira koji će im dati. Kaže da im daje i imelu da im očisti stomak.

Na pitanje otkud je došao na to da im kuha čaj, Ljutić odgovara da je ljeti, kada ih je vodio, pratio koju hranu vole, koju travu i da je primijetio da sve biraju ljekovitu.