navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bogatstvo i nesreće

Otmice, droga, korupcija, intimni skandali: Prokletstvo porodice Getty

Porodica Getty spada u red najbogatijih porodica u svijetu, a njihova historija datira od 18. stoljeća kada ova dinastija škotsko-irskog porijekla počinje svoj uspon do vrha.

Objavljeno: 26.01.2022. u 21:57
get url
text

Krajem 19. stoljeća ušli su u naftnu industriju, da bi u godinama koje dolaze zgrnuli ogromno, praktično nepotrošivo bogatstvo, koje je u porodici i danas. No, uz novac, stiglo je i prokletstvo.

John Gilbert Getty

Smrti, tragedije i uništenje prate porodicu Getty na svakom koraku, pa nije ni čudo što je riječ "prokletstvo" usko vezano za njih.

Prošle godine ponovo je oživjela legenda o njihovoj lošoj sreći kada je John Gilbert Getty pronađen mrtav u luksuznom hotelu "Emma" u centru San Antonia.

Andrew Rork Getty

Penzionisani detektivi su istakli da su detalji o njegovoj smrti "zakopani" veoma brzo, te da su se porodica i vlasti pobrinuli da javnost o ovome ne sazna ništa osim osnovnih činjenica.

John Gilbert Getty bio je unuk naftnog magnata Johna Paula Gettyja i nasljednik bogatstva od pet milijardi dolara, a umro je u 52. godini, samo dva mjeseca nakon smrti njegove majke i pet godine nakon mučne smrti svog starijeg brata Andrewa Rorka Gettyja.

John Paul Getty

Andrew je pronađen mrtav 31. marta 2015. u svojoj kući na Beverly Hillsu, a pronašla ga je njegova bivša djevojka, golog od struka naniže, okruženog lokvom krvi. Kao uzrok smrti navedena su srčana oboljenja i upotreba droge.

Inače, Andrew je proveo skoro 15 godina života radeći na horor filmu "Zlo u meni" koji je objavljen nakon njegove smrti.

Protagonista u filmu brutalno ubija sve koje voli, a porodični prijatelj istakao je da je ostvarenje zasnovano na "moćnim, bolesnim, izopačenim snovima" koje je Andrew imao kao dječak.

- Moj otac je bio sjajan, najkul čovjek koji je ikada rođen na ovoj planeti, a ja ću zauvijek biti najponosnija kćerka, Toliko te volim, tata - napisala je Ivy Getty, kćerka Johna Gilberta, na Instagramu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivy Love Getty (@ivygetty)

Ona je nakon smrti oca istakla i da primjećuje da je javnost stalno fokusirana na tragedije njene porodice.

- Ali, tragedija nije jedinstvena samo za porodicu Getty. Sve nas to pogodi u nekom trenutku. Moja čaša je do pola puna. Mislim da je našoj generaciji data posebna prilika da činimo dobro u svijetu i mi namjeravamo da to iskoristimo - dodala je Ivy.

John Paul Getty je pored Ivy imao još više od 40 potomaka, a sve su to njegovi praunuci...

Između ostalih tu su i neka prepoznatljiva imena iz svijeta show businessa: August Getty (26), stilista holivudskih zvijezda, muzičarku Isabel Getty (25), dizajnericu Nats Getty...

On je od prezimena Getty napravio ono što je danas, bio je svojevremeno najbogatiji čovjek svijeta, a umro je 1976. godine ostavivši za sobom disfunkcionalnu porodicu opterećenu problemima sa otmicama, predoziranjem narkoticima, nedozvoljenim poslovima i brojnim intimnim skandalima.

Priča se da je bio škrt, hladan čovjek koji se ženio pet puta, a imao je pet sinova koje je dobio sa četiri različite žene.

John Paul Getty II sa suprugom Talithom

Njegov najmlađi sin Timothy umro je od tumora na mozgu kada je imao samo 12 godina. Njegov najstariji sin George izbo je sebe viljuškom dok je bio pod dejstvom droge i alkohola. Drugi sin John Poul Getty II postao je ovisnik od heroina, baš kao i njegova druga supruga Talitha, koja je i umrla od predoziranja.

Njegovog sina, 16-godišnjeg Johna Paula Gettyja III, 1973. kidnapovali su italijanski mafijaši koji su mu odsjekli dio uha i poslali njegovom djedu uz zahtjev za otkupninu od 2,2 miliona dolara, što je on u početku odbijao.

John Paul Getty III

Iako je na kraju oslobođen, John Paul Getty III nikada nije preboleo ovu traumu, završivši kao ovisnik o drogi.

Godine 1981. doživio je moždani udar, ostavši slijep, nepokretan i nijem, a ostao je vezan za invalidska kolica sve do smrti 2011. godine u 54. godini.

Imao je samo jedno dijete - Balthazara Gettyja (45) koji je jedan od najuspješnijih potomaka Gettyja, zajedno sa svojim rođakom Markom Gettyjem (60), koji je osnivač fotografske agencije Getty Images.

- Govorimo o novcu stare generacije, tako da imate demone i duhove koji se prenose sa generacije na generaciju. Djeca to nisu zaradila. Mnogi od njih su bili u velikom iskušenju zbog droge. Gajim nadu za najmlađe jer postoji distanca između njih i starca (Johna Paula) - rekao je blizak prijatelj porodice.

Čak ni Ivy nije imala lak život, sudeći po svjedočenju ljudi upućenih u njeno djetinjstvo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivy Love Getty (@ivygetty)

 

- John Gilbert Getty bio je disfunkcionalan roditelj, toliko da je njegova majka Ann Getty uzela Iva da je odgajaju ona i njen muž Gordon. Bila je to kao moderna verzija sirote male bogatašice. Ivyna majka također, nije bila previše prisutna u njenom životu - rekao je izvor.

Da stvari budu komplikovanije, njen djed Gordon vodio je tajni, dvostruki život - imao je ljubavnicu sa kojom je čak dobio i tri kćerke. On ih je javno priznao 1999. godine, nakon što su Nicollete, Kendalle i Alexandra na sudu zahtijevale da budu priznate kao Getty.

Nats, odnosno Natalia Getty, jedna je od rijetkih sa prezimenem Getty iz nove generacije potomaka koja je u javnost dospjela zbog potresnih detalja. S druge strane, mnogi tvrde da je inspirativna i hrabra, te da je neko ko je uspio pobijediti svoje demone.

Nats se prošle godine udala za transrodnu Youtuberku Gigi Gorgeous, istakavši da joj je ljubav sa ovom Kanađankom spasila život.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nats Getty Gorgeous (@natsgetty)

Inače, Nats je nedavno objavila zastrašujuće fotografije iz svije prošlosti kada je imala samo 36 kilograma zbog anoreksije, a kada je bila na ivici smrti.

- Shvatila sam da nikada nisam razumjela koliko sam zaista bolesna. Gledam unazad i vidim verziju sebe bez duše. Bile su mi potrebne godine da se oporavim i to je svakodnevna borba.

Odbijam da dozvolim svojim demonima da me vrate u to mjesto tame. Neprestano radim da bih živjela u svjetlosti i ljubavi - napisala je Nats Getty.