navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Gaza

Palestinski bračni par proizvodi prirodne sapune od aloe vere koju uzgajaju na krovu kuće

Palestinski par Selama i Ala Bedvan proizvodi prirodne sapune od aloe vere koju uzgajaju na krovu kuće i tako zarađuju za život.

Objavljeno: 29.04.2023. u 15:26
get url
text

Ovaj vrijedni bračni par, koji živi u gradu Deir El Belahu u Pojasu Gaze, iz hobija je počeo uzgajati aloe veru u plastičnim kutijama na krovu kuće.

U razgovoru za Anadoliju ispričali su da od biljke aloe vere proizvode sapune bez hemikalija i aditiva.

Selama Bedvan istakao je da su nakon nekoliko neuspješnih pokušaja prošlog decembra uspjeli proizvesti sapune odgovarajućeg kvaliteta. Kako je kazao, posebno su sretni zbog toga što su njihovi proizvodi potpuno ekološki.

Koristili reciklirane predmete

Selama je istakao da su krov kuće praktično pretvorili u izvor za proizvodnju i zaradu. Ispričao je da su prilikom pripreme ovog prostora iskoristili i reciklirane ili bačene predmete kao što su automobilske gume i satelitske antene. Veoma često kao saksije za cvijeće koriste i stare posude za jogurt i mlijeko.

Ovaj Palestinac je pojasnio da također prirodni otpad koji ostane od hrane u kući razgrađuju i melju, odnosno kompostiraju, kako bi tlo bilo plodnije i potom stavljaju biljke aloe vere.

Prva sadnica

Selama je prvu sadnicu aloe vere dobio od prijatelja 2019. godine, te ih je u proteklom periodu umnožio, pa ih sada ima oko 40-ak.

Napominjući da su imali određenih poteškoća prilikom uzgoja u prvim danima jer nisu bili upoznati sa ovom biljkom, Selama je kazao da su probleme prevazišli zahvaljujući savjetima koje su dobili od poljoprivrednih inženjera i stručnjaka.

Dodao je da su vremenom, kako je aloe vera rasla na krovu, počeli razmišljati o tome da ovu biljku pretvore u projekt koji doprinosi okolišu i čovjeku ali i kao izvor prihoda za porodicu.

Selama je kazao da su potom proveli određena istraživanja o proizvodnji prirodnog sapuna.

Faza proizvodnje sapuna

Njegova supruga Ala kazala je da je završila edukaciju o proizvodnji sapuna te da je hobi ustvari pretvorila u zanimanje od kojeg mogu zaraditi sredstva za život.

- Za razliku od krema za kosu ili lice napravljene od aloe vere, koje sadrže hemikalije ili konzervanse, mi smo odabrali da pravimo potpuno prirodne sapune od ove biljke - ispričala je Ala.

Pojasnila je kako u procesu proizvodnje sapuna koriste i prirodna ulja kao što su maslinovo ulje, kokos, badem i susam. Istakla je da pomiješaju ulja i naprave odgovarajuću smjesu koju potom sipaju u kalupe različitih oblika i veličina od silikona, te čekaju da se smjesa učvrsti.

Primijenila lekcije profesora hemije

Ala je ispričala da u praksi mnogo koristi znanje koje je stekla tokom predavanja profesora hemije, dodajući da je tako i naučila cijeli proces proizvodnje sapuna.
Napominje da se suočavaju sa određenim poteškoćama zbog blokade koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze, prvenstveno zato što je spriječen uvoz silikona u Gazu.
Ala je na kraju istakla da uprkos svim problemima i izazovima i dalje nastavljaju sa proizvodnjom, napominjući da su ljudi pokazali veliko interesovanje za njihove proizvode, posebno zbog činjenice da ne sadrže hemikalije i aditive.

Drevna afrička biljka

Aloe vera je drevna afrička biljka i danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primjene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.
Od davnina se koristila za povrede kože, odnosno za vanjsku upotrebu. Danas se koristi ipak kao narodni lijek za razne bolesti, za astmu, epilepsiju, osteoartritis, psorijazu, opekotine, posebno od sunca.

Moguće ju je uzgajati čak i kao sobnu biljku, u stanu, odnosno u tegli.

Aloe vera se može uzgajati u loncima koji se čuvaju na osunčanoj strani prozora jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije.