navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Živopisna djela

Popularnost stekla pomoću društvenih mreža: Kazahstanska umjetnica Asel plijeni pažnju slikama na tepihu

Kazahstanska slikarka Asel Sabyrcankyzy privukla je veliku pažnju i stekla popularnost na društvenim mrežama živopisnim djelima koja crta na tepisima.

Objavljeno: 30.09.2023. u 13:20
get url
text

Ova 29-godišnja umjetnica cijelo školovanje je posvetila svom talentu za slikarstvo pa je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Astani, a magistrirala na Akademiji umjetnosti "Temirbek Jurgenov" u Almatiju.

Tokom 14 godina slikarske karijere, Asel je radila mnoge tehnike, a posljednjih nekoliko mjeseci je pažnju javnosti privukla crtežima na tepihu.

Njen prvi crtež na tepihu, inspiriran boginjom Umay iz turske mitologije, privukao je veliku pažnju. Tako je za kratko vrijeme postala poznata i dobila ponudu da otvori izložbu u jednoj od najprestižnijih galerija u Kazahstanu.

FOTO: AA

Njeni radovi izloženi su u prestižnoj Umjetničkoj galeriji "Kulanshi" u Astani, a u razgovoru s novinarom Anadolije je kazala da je veoma zadovoljna povratnim informacijama od publike.

- To mi je dodatni motiv. Ovdje je izloženo svih 14 radova koje sam napravila na tepihu. Na kraju krajeva, ovo se smatra jednom od najprestižnijih galerija u zemlji, a za mladog umjetnika ovo je i uspjeh i prilika - rekla je Asel.

Inspiracija za djela su joj uglavnom heroine iz turske historije i kulture.

- Naprimjer, postoje portreti heroina kao što su Tomris i Bopay. Osim toga, na jednoj slici je simbolizirana Umay, simbol dobrote i jedinstva u mitologiji. U drugom radu prikazala sam ženu s likom snježnog leoparda. Time sam željela pokazati koliko je jak ženski duh. U svom radu pokušavam da objasnim poštovanje kazahstanskih žena u društvu i vrijednost koja im se pridaje - istakla je Asel.

FOTO: AA

Ističući kako crtanje na tepihu nije među lakšim tehnikama, Asel je kazala da koristi vodootporne boje koje su dugotrajne.

- Pri odabiru vodim računa o kvaliteti, boji i dezenu tepiha. Nastaviću da unapređujem tehniku ​​slikanja na tepisima. Imam želju da slikam na ručno rađenim tepisima - naglasila je Asel.

Navodeći kako je za slikanje na tepihu potrebno mnogo strpljenja i emocije, Asel je kazala da ponekad na jednom djelu radi i do dvije sedmice.

Ukazujući na to da je imala priliku da promovira svoj lični brend zahvaljujući društvenim mrežama, Asel je rekla da je uglavnom prate mladi ljudi i da je sretna što su njena djela ocijenjena kao inspirativna.