navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
W. L. George

Šta je 1922. godine romanopisac predviđao kako će svijet izgledati 2022.

Prije jednog vijeka, 1922. godine popularni engleski romanopisac W. L. George je sjeo i usredotočio se na zamišljanje svijeta u kojem mi danas živimo.

Objavljeno: 19.12.2022. u 14:47
get url
text

Taj svijet se nije pokazao kao svijet o kojem je pisao u svojim knjigama, ali u njegovo vrijeme veliki broj čitalaca je bio fasciniran njegovom fikcijom i reportažama vođenim društvenim ciljevima. Neko bi ga mogao uporediti s Uptonom Sinclairom, njegovim savremenjakom s druge strane Atlantika. 

Za svoje izdanje od 7. maja 1922. godine, New York Herald je naručio od Georgea da podijeli taj osjećaj sa svojim čitaocima. Tada je on opisao svijet u kojem će "komercijalno letenje postati sasvim uobičajeno", smanjujući razdvajanje Amerike i Evrope na osam sati leta, a u kojem će putovanje brodom i željeznicama posljedično zastarjeti. "Bežična telegrafija i bežični telefoni će uništiti kablovski sistem", što će rezultirati generacijama koje nikada nisu vidjele "žicu ocrtanu na nebu".

To važi i za prijenos električne energije jer George pripisuje mogućnost bežičnih elektroenergetskih sistema kakve je istraživao Nikola Tesla. Godine 2022. ugalj će zauzeti daleko pozadinsko mjesto u odnosu na plimu, sunce i radij, a "može biti i da će se iskoristiti atomska energija". Što se tiče kina, "figure na ekranu ne samo da će se kretati, već će imati svoje prirodne boje i govoriti običnim glasovima. Tako bi scena kakvu danas poznajemo mogla potpuno nestati, što ne znači propast umjetnosti jer filmska glumica 2022. godine neće morati samo da se smije, već će moći i da govori."

Žene danas u 2022. su ispunile njegovo previđanje i pokazale se sposobnima kao što je George zamišljao: "Sve pozicije će im biti otvorene i veliki broj žena će se visoko pozicionirati. U 2022. godini vjerovatno će se vidjeti veliki broj žena u Kongresu, veliki broj u sudskoj klupi, mnoge na državnim funkcijama, a možda i u predsjedničkom kabinetu." George predviđa kontracepcijske pilule.

Za razliku od nekih reformatora, on je oklijevao da proglasi ukidanje porodice, ali je zamišljao "većinu čovječanstva" koja živi u modularnim kućama u visokim zajedničkim stanovima.