Hrana koju jedemo ima ogroman utjecaj na to kako se osjećamo, radimo i napredujemo. Neke se namirnice izdvajaju od ostalih, ne samo zato što su izvrsnog okusa, već i zato što su prepune vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje su našem tijelu potrebne za najbolje funkcioniranje.
U ovom ćemo članku zaroniti u neke od namirnica koje su najbogatije hranjivim tvarima, raščlaniti što ih čini tako posebnima i kako mogu dodati stvarnu vrijednost vašoj svakodnevnoj prehrani.
Masna riba poput lososa bogata je omega-3 masnim kiselinama, neophodnim za mozak, srce i imunološki sistem. Porcija divljeg lososa od 100 grama sadrži oko 2,2 grama omega-3 masnih kiselina i 25 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno s važnim vitaminima poput magnezija, kalija i vitamina B skupine. Losos je također niskokaloričan i zasitan, što ga čini odličnim izborom za uravnotežen obrok.
Mala plava riba koja se može jesti cijela, pruža gotovo sve hranjive tvari koje su potrebne vašem tijelu, uključujući omega-3 masne kiseline koje su odlične za srce.
Kelj je prepun vitamina A, C i K, kao i minerala poput kalcija, magnezija i kalija. Ovo lisnato zeleno povrće također sadrži spojeve koji mogu pomoći u borbi protiv raka. Niskokaloričan, ali bogat vlaknima, kelj je svestran i hranjiv dodatak svakom obroku.
Različite vrste morskih algi, kao što je nori, daju važne minerale poput kalcija, željeza i joda. Jod je ključan za rad štitnjače, koja regulira metabolizam, a neke studije sugeriraju da spojevi u morskim algama mogu ponuditi i antioksidativne prednosti, pomažući u zaštiti od oštećenja ćelija.
Bijeli luk nije samo aromatičan, već je i bogat vitaminima C, B6 i važnim mineralima poput kalija i selena. Sadrži alicin, sumporni spoj koji može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska i poboljšanjem nivoa holesterola.
Školjke poput kamenica i dagnji vrlo su hranjive i posebno bogate vitaminom B12 i cinkom. Školjke također osiguravaju vitamin C, kalij i željezo, a kada ih kupujete, provjerite dolaze li iz sigurnih i održivih izvora, jer neke mogu sadržavati toksine.
Krompir nudi obilje hranjivih tvari, uključujući kalij, magnezij i vitamine C i B. Jedenje s kožom povećava unos vlakana, a osim toga je i vrlo zasitan, što može pomoći u kontroli tjelesne težine, jer može smanjiti potrebu za nepotrebnim grickanjem.
Životinjska jetra prepuna je esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina A, željeza, cinka i visokokvalitetnih proteina. Mala porcija jetrice jednom sedmično može vam pomoći da zadovoljite svoje prehrambene potrebe za nekolicinu važnih vitamina i minerala.
Bobičastvo voće poput borovnica, bogato je antioksidansima poput antocijana, koji mogu poboljšati rad mozga i zaštititi od određenih bolesti. Također pomažu u održavanju zdravih krvnih žila, podržavajući dobru cirkulaciju.
Jaja se često nazivaju "prirodnim multivitaminom" jer sadrže gotovo sve hranjive tvari koje su potrebne vašem tijelu. Žumanjak sadrži važne vitamine, zdrave masti i antioksidanse koji štite vaše oči, a osim toga jaja su pristupačna, zasitna i jednostavna za pripremu.
Ova zelena biljka bogata je vitaminima A, C i K (važan za zdravlje kostiju), ali i folatima. Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a s obzirom na to da žene dvostruko više pate od nje nego muškarci, nedvojbeno je da je brokula važna za žensko mentalno zdravlje.
Neka istraživanja pokazuju da brokula i srodno joj povrće potencijalno mogu preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra.
Kakao je bogat mineralima poput željeza, magnezija i antioksidansa, a neke studije sugeriraju da tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može poboljšati zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i holesterola. Međutim, čokoladu treba jesti umjereno, jer su njezine zdravstvene koristi ograničene.
Raznolika prehrana koja uključuje niz namirnica bogatih hranjivim tvarima ključna je za optimalno zdravlje. Uključivanje masne ribe, lisnatog povrća i bobičastog voća može značajno povećati unos hranjivih tvari. Ne zaboravite odabirati svježu, cjelovitu hranu umjesto prerađene kako biste podržali zdravlje i funkcije vašeg tijela i smanjili rizik od mogućih hroničnih bolesti, piše
Jutarnji.hr