Mnogi ga konzumiraju za doručak: Ovaj napitak crijevima može donijeti više štete nego koristi
Bez obzira je li napravljen od svježe cijeđenih narandži ili ste kupili sok u prodavnici, stručnjak za zdravlje crijeva, Chris Dubberley, kaže da može biti štetan za probavu
AUTOR: Faktor/Aktivni.si
Objavljeno: 27.08.2024. u 16:36
Klasični izbor za doručak, pored specifičnih jela, uključuje i sok od narandže.
Ovo posljednje je toliko popularno da se često vidi u filmovima i reklamama kao zdrav izbor za doručak.
Ali bez obzira je li napravljen od svježe cijeđenih narandži ili ste kupili sok u prodavnici, stručnjak za zdravlje crijeva, Chris Dubberley, kaže da može biti štetan za probavu.
Sok od narandže negativno utječe na crijeva uglavnom zbog visokog sadržaja šećera.
Čak i ako sok od narandže pijete na prazan stomak ili uz hranu koju ćete doručkovati, neće uništiti stomačnu floru, razlog štete je u fruktozi, visokoj vrijednosti šećera, piše Aktivni.si.
- Sok od narandže ima iznenađujuće visok sadržaj šećera, usporediv s gaziranim pićima - ističe Dubberley.
Da je konzumiranje slatkih sokova uporedivo s ispijanjem gaziranih pića, potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu JAMA.
Sok od narandže također povećava šećer u krvi, ali zbog malog sadržaja vlakana ne drži vas dugo sitim. Nakon što ga pojedete, veća je šansa da ćete žudjeti za većom količinom jednostavnih ugljikohidrata, koji također nemaju posebnu nutritivnu vrijednost, ali u velikim količinama mogu doprinijeti povećanju masnih naslaga.