navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spremna probati bilo kakav lijek

Studentica mislila da je muči mahmurluk, a onda je uslijedio šok: "Imaš još 12 mjeseci života..."

Život Elle Pick iz Lincolnshirea u Engleskoj, u potpunosti se promijenio nakon što se vratila s putovanja i otišla na pregled kada su ljekari otkrili da ima neizlječivi tumor na mozgu i još godinu dana život

AUTOR: Faktor/Daily Mail
Objavljeno: 02.05.2024. u 11:58
get url
text
Ella Pick
Ella Pick
Kada se Ella Pick iz Lincolnshirea u Engleskoj osjećala loše tokom jednosedmičnog odmora u Grčkoj sa svoje četiri prijateljice, gdje su slavile završetak fakultetske godine, za sve je okrivila mamurluk.
Njen život se u potpunosti promijenio nakon što se vratila s putovanja i otišla na pregled, kada su ljekari otkrili da ima neizlječivi tumor na mozgu i još godinu dana života, prenosi Daily Mail.
Osjećala se čudno
Tokom početka putovanja u junu prošle godine, kaže Ella, sve je bilo odlično.
Zadnjih par dana je primijetila da se ne osjeća bolesno, ali nešto joj je bilo čudno.
Mislila je da je mahmurna, stoga više nije izlazila s prijateljicama i pila.
Sad kada se, kako kaže, prisjeća, očigledno joj je da nije bila zdrava. Simptomi su se samo pogoršali kad se vratila kući.
- Nakon sedam dana počela sam dobijati jake migrene. Pritisak u stražnjem dijelu glave bio je strašan. Uvijek sam patila od migrena, ali nikad u tolikoj mjeri. Lijevo oko mi je skrenulo prema sredini lica - objašnjava 19-godišnjakinja koja je otišla na pregled očiju, gdje su je vrlo zabrinuti zdravstveni radnici hitmo uputili u bolnicu.
Ljekari su kod Elle pronašli kvržicu na mozgu koja je kasnije bila dijagnosticirana kao difuzni gliom centralne linije - neizlječiv i neoperabilan rak zbog kojeg su joj dali procjenu u julu prošle godine da joj je ostalo još 12 mjeseci života.
Ovi brzorastući tumori najčešće pogađaju djecu, ali mogu se pojaviti i kod odraslih.
Pogađaju centralnu liniju između dvije polovine mozga, a većina pacijenata premine unutar godinu dana od dijagnoze.
Najčešće uzrokuju probleme s ravnotežom i hodanjem, slabost u rukama i nogama, poteškoće u kontroli izraza lica i govoru, probleme s gutanjem i žvakanjem, dvostruki vid i probleme s kontroliranjem pokreta očiju.
Također mogu izazvati mučninu, umor i glavobolju.
Rast tumora
Nakon dijagnoze, Pick je morala odbiti intervju za radno mjesto kabinskog osoblja aviokompanije British Airways, posao o kojem je godinama sanjala.
Rekla je da se osjeća "umrtvljeno" otkad je saznala dijagnozu i fokusira se na stvaranje što više uspomena s prijateljima i porodicom u vremenu koje joj je preostalo.
- Još uvijek mi se ne čini stvarno, ali svi moji bližnji su zapravo pogođeni više nego ja. Ne mogu tačno reći koliko još vremena imam, jer ne mogu na biopsiju zbog mjesta gdje se tumor nalazi. Vjerovatno bi me tokom nje paralizirali - objašnjava Ella.
Vratila se na posao kako bi nastavila normalno živjeti i bila na nekoliko putovanja s porodicom.
Prošle godine je išla na šestosedmičnu radioterapiju u nadi da će se usporiti rast tumora, koji je ostao stabilan i nije se povećavao nakon liječenja.
- Uvijek postoje različita ispitivanja s raznim lijekovima. Spremna sam probati bilo šta. Nikad ne očekuješ da će ti se ovako nešto dogoditi s 18 godina - kazala je Pick.