navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 79. godini

Umro tvorac klonirane ovce Dolly

Britanski naučnik Ian Wilmut, čije je istraživanje bilo ključno za kloniranje ovce Dolly, umro je u 79. godini, objavio je Univerzitet u Edinburghu. Univerzitet na kojem je radio izvijestio je da je preminuo jučer, nekoliko godina nakon što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

Objavljeno: 11.09.2023. u 20:05
get url
text

Wilmut se zajedno s Keithom Campbellom sa škotskog instituta za istraživanje životinja našao na naslovnicama svjetskih novina i postao predmet žustrih etičkih rasprava 1996. nakon što su stvorili Dolly, prvog sisavca kloniranog iz ćelije odrasle jedinke, piše BBC.

Radio je na razvoju kloniranja i staničnog transfera, tehnika koje bi se mogle koristiti za stvaranje genetski modificiranih ovaca. Ti su napori doveli do Megan i Morang 1995. te Dolly 1996., saopćio je Univerzitet.

Dolly, nazvana po pjevačici country muzike Dolly Parton, bila je prvi sisavac kloniran iz ćelije odrasle jedinke postupkom koji se naziva transfer jezgre somatske stanice (SCNT). Stvaranje Dolly izazvalo je strah od kloniranja ljudi ili stvaranja genetskih kopija živućih ili mrtvih ljudi, ali vodeći naučnici su isključili tu mogućnost kao suviše opasnu.

Wilmut, rođen blizu grada Stratford-upon-Avon, školovao se na Univerzitetu u Nottinghamu. Na Univerzitet u Edinburhgu došao je 2005., proglašen je vitezom 2008., a sa Univerziteta se povukao 2012. godine.