navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Česta pojava

Vječna dilema: Treba li nagnuti glavu naprijed ili natrag kad curi krv iz nosa?

AUTOR: Gloria.hr
Objavljeno: 19.06.2024. u 15:56
get url
text
Iako izgleda poprilično neugodno, krv iz nosa najčešće nije nešto oko čega se treba zabrinuti. Vjerojatno će svako barem nekad doživjeti da mu ide krv iz nosa. Krvarenje iz nosa, medicinski nazvano epistaksa, može biti potaknuto različitim faktorima.
Infektivni uzroci
Akutne zarazne bolesti poput prehlada, upala i iritacija sluznice nosa te gripe mogu potaknuti krvarenje iz nosa zbog povećanog protoka krvi u sluznici.
Genetika
Rijetke nasljedne bolesti kao što su Oslerova bolest, hemofilija i von Willebrand-Jürgensov sindrom s patološki proširenim krvnim žilama kod nekih uzrokuju krvarenje iz nosa.
Sistemski uzroci
Bolesti kao što su bubrežna bolest, vaskularne bolesti, kao i hronična upala sluznice nosa mogu izazvati krvarenje iz nosa. Kod trudnica se krvarenje iz nosa može pojaviti zbog promijenjene hormonalne ravnoteže i posljedičnog povećanog protoka krvi u nosnoj sluznici.
Okolišni i životni faktori
Suhi zrak, klimatizacijski uređaji, pregrijani prostori ili upotreba dekongestivnih sprejeva za nos mogu iritirati sluznicu nosa i uzrokovati krvarenje.
Historija bolesti
Određeni lijekovi, uključujući antitrombocitne lijekove i kumarine, mogu uzrokovati krvarenje iz nosa. Također malformacije nosnog septuma ili tumori u nosnoj šupljini.
Strano tijelo
Kod djece krvarenje iz nosa može biti uzrokovano stranim predmetima u nosu.
Rijetki ili neobični uzroci
U vrlo rijetkim slučajevima krvarenje iz nosa može biti potaknuto teškim krvarenjem jednjaka koje izgleda kao krvarenje iz nosa.
Glava naprijed ili natrag
Ako vam ide krv iz nosa, savjetuje se nagnuti glavu naprijed. Naginjanje glave unatrag može dovesti do gutanja krvi, njezina odlaska u želudac i povraćanja, što vam neće olakšati situaciju. Zatim obavezno stavite hladnu krpu na potiljak. Hladnoća može donekle ublažiti krvarenje.
Kada je krvarenje iz nosa opasno
Ako se krvarenje iz nosa ne dogodi spontano, već kao posljedica (vidljive) ozljede nosa, preporučuje se i posjeta doktoru, kao i onda kad je krvarenje izrazito obilno. Ako je krvarenje iz nosa posljedica ozljede glave, odmah nazovite Hitnu pomoć, piše Gloria.hr