navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Olimpijada 1984

Znate li legendarnu priču kako je Kirk Douglas pojeo najskuplje ćevape u Sarajevu

Prije 36 godina, 8. februara 1984. godine, otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Objavljeno: 06.02.2020. u 09:42
get url
text

Legendarna je priča o tome kako su se Sarajlije osramotile naplativši Kirku Douglasu deset puta veći račun za ćevape. O tome se dosta pričalo, ali bez konkretnijih detalja. No, priču o najskupljim ćevapima u Sarajevu objavile su neke novine, a može se pronaći na stranici yugopapir.com. 

Februar 1984: Za 48 sati zatvoren restoran "Una" vlasnika Fahrudina Šehića, koji je glumcu Kirku Douglasu i njegovom društvu večeru naplatio deset puta skuplje, i to u dolarima... Zatvorena još tri kafića zbog istog prijestupa...

Sve je u Sarajevu funkcioniralo gotovo savršeno za vrijeme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za - pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema zove se restoran "Una", privatna ugostiteljska radnja, vlasnik Fahrudin Šehić.

U srijedu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u "Uni" večerao glumac Kirk Douglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta - naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča

Restoran "Una", iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića hana... Na kucanje niko ne odgovara. Zavjesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primijetio da neko slika. Časak kasnije, Fahrudin počinje othukivati:

- Aih, aih, bolan, što me to zadesi?

Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu dojmova iz njegovog restorana u koju su se zapisali mnogi poznati gosti.

U knjizi su zaista upisana poznata imena, Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta na gostovanju u Sarajevu... Svi hvale svoj provod u restoranu "Una", niko ne kaže da vlasnik "dere" prilikom naplate računa.

"Eto vidite", kaže Fahrudin, "A, kako je bilo? Nema tu mnogo što... U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner, iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada..."

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u "Unu", sa svojim društvom, njih osmero. Smješteni su u jednu prostoriju na gornjem spratu, i baš su lijepo jeli, i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno slikali (za dugo sjećanje), a onda...

"Onda sam ja", objašnjava Fahrudin, "oko pola dva ujutro o'šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dolje napravila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada".

Kad se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča.

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je dokumetiranija:

- U utorak, 10. februara, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacijskog komiteta ZOI, s priloženim računom iz restorana "Una", iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 miliona.

Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinski organ je odmah donio rješenje da se restoran smjesta zatvori do 1. marta. A šta Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio – lično. Šta je najteže, naplatio je u dolarima - ukupno 400 američkih dolara.

Evo spiska nevolja koje su stigle, ili trebaju stići Fahrudina Šehića: sudija za prekršaje SO Stari grad, vlasniku "Une" već je izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet mjeseci; uslijedit će krivična prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava općinskom organu za prihode; prijava općinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora; oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kad je riječ o posljednjoj mjeri inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički donio 400 dolara u općinu, da se vrate izvjesnom gospodinu Weissu, koji je te večeri u Kirkovom društvu, platio račun.

Organizacijski komitet ZOI je ovo ponudio g. Weissu, uz ispriku, a g. Weiss je zamolio da se taj novac iskoristi u dobrotvorne svrhe.

"Aih, aih, bruke", othukuje i dalje Fahrudin, "I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator... Dao sam deset starih milina za ovu Olimpijadu."

"Dao deset, a pet odmah htio vratiti", podsmjehujuju se ovdje.

U vrijeme Olimpijade, još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovako hitnom postupku. To su kafići "Stari sat", "Motori" i "Klub A" čiji su vlasnici Nedžo Alihodžić, Zekija Kapuz i Esad Taljanović naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo; to su oni što izbrukaše šeher-Sarajevo.