navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priča o Indexima

Tajna dugovječnosti kultne grupe koja je snimila samo tri albuma

"Ti si mi bila u svemu, naj, naj, naj", "Da sam ja netko", "Sanjam", "Bacila je sve niz rijeku", "Jutro će promijeniti sve", "Sve ove godine" samo su neki od neprolaznih hitova "Indexa", jedne od najpopularnijih i najdugovječnijih pop rock grupa u regionu.

Objavljeno: 20.04.2020. u 08:24
get url
text

"Indexe" su u ljeto 1962. godine u Sarajevu osnovali brucoši Ismet Nuno Arnautalić (gitarist) i Šefko Akšamija (basist), kojima su se u prvoj instrumentalnoj postavi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitara), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi).

U početku su isključivo svirali instrumentalnu muziku, obrade svjetskih hitova grupa kao što su "The Shadows" i "The Kinks", ali je s njima u dvorani "Sloga" povremeno nastupao pjevač Alija Hafizović. Godine 1963. događa se prva promjena u postavi grupi: umjesto Nede Hadžihasanovića, za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. "Indexi" su osvojili drugo mjesto i kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl na kojem su se našle četiri instrumentalne teme. Jedan od krucijalnih trenutaka za kultnu grupu desio se krajem 1964. godine kada im se priključio pjevač Davorin Popović, koji je do tada nastupao s grupom „Pauci“. Tokom 1965. nastavlja se osipanje prvobitne postave. Grupu napuštaju Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a iz grupe "Lutalice" dolaze gitarist Slobodan Bodo Kovačević i basist Fadil Redžić.

Tokom postojanja (1962-2001) u najznačajnijem bosanskohercegovačkom pop rock sastavu su se izmijenila 24 člana grupe, a samo četvorica su se zadržala više od 30 godina: Davorin Popović (37), Slobodan Bodo Kovačević (36), Fadil Redžić (31) i Đorđe Kisić (30).

- Tajna dugovječnosti grupe "Indexi" leži i u činjenici da su osmorica članova grupe bili i autori. Slobodan Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Kornelije Bato Kovač, Đorđe Novković, Ranko Rihtman, Enco Lesić, Sinan Alimanović i moja malenkost pisali smo pjesme - ističe Ismet Nuno Arnautalić.

Zanimljivo je da su "Indexi" izdali samo tri studijska albuma: "Indexi" (1972), "Modra rijeka" (1978) i "Kameni cvjetovi" (1999). Iako su ukupno snimili 135 pjesama, radije su izdavali singlice nego albume. Najproduktivniji autor je bio Slobodan Bodo Kovačević koji je napisao 47 kompozicija i 36 aranžmana.

Prva pjesmu koju su snimili zvala se "Djevojka iz III-G", a autor je bio Ismet Nuno Arnautalić.

- Snimili smo je 22. septembra 1964. godine kada nas je producent Esad Arnautalić, moj brat, vratio sa snimanja i rekao: "Od danas ne možete snimati strane kompozicije, počnite komponovati svoje." Bila je to revolucionarna rečenica i odluka koja je odmah počela davati rezultate. Prvo smo bili isprepadani kao da nam je rekao "idite i vozite avion", ali bila je to dobra šansa da se isprobamo. Pjesma nije bila ništa naročito, ali bit će zapisano da su to bili naši prvi koraci i naš prvi snimak kompozicije – kaže Ismet Nuno Arnautalić koji je nedavno objavio knjigu "Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu" koja na 170 strana sadrži 110 fotografija, 63 priče i 24 biografije svih članova "Indexa".

Ljubitelji dobre muzike sa nestrpljenjem očekuju i izlazak antologije „Indexa“ koja će se pojaviti pod markicom Muzičke produkcije BHRT-a, a na 12 CD-ova bit će sve pjesme kultne grupe.