navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Duo Espressivo

Veliko priznanje: Adis Vuga i Ibrahim Alibegović na prestižnom svjetskom takmičenju harmonikaša

Naša zemlja imat će predstavnike na prestižnom svjetskom takmičenju harmonikaša i muzičara pod nazivom CMA Trophee Mondial De L'accordeon, a koje se zbog koronavirusa ove godine odvija online.    

Objavljeno: 11.12.2020. u 08:45
get url
text

Pravi ambasadori BiH bit će dvojica sarajevskih profesora muzike. Naime, harmonikaš Ibrahim Alibegović i pijanista Adis Vuga takmičit će se u kategoriji za trofej Richardo Galliano, u organizaciji Svjetske konfederacije harmonikaša. Ovaj trofej dodjeljuje se u čast slavnom francuskom muzičaru Richardu Gallianu, jednom od najvećih harmonikaša današnjice.

- Pravo učešća na takmičenju zaslužili smo izvedbom Gallianove kompozicije "Tango pour Claude". Sada slijede pripreme za 20. decembar, kada je zakazano takmičenje na kojem učestvuje preko 800 muzičara iz svih krajeva svijeta. S obzirom na to da je takmičenje online, presudni su lajkovi i pregledi na našem YouTube videu u kojem smo se predstavili. Velika nam je čast biti dio ovakvog takmičenja koje je potvrda da radimo dobar posao. Imat ćemo priliku da čujemo i mišljenje Richarda Galliana o našoj izvedbi, a koji će 20. decembra online komentirati sve nastupe. On će zajedno s gostima u žiriju proglasiti pobjednika krajem godine. Najbolje očekuje i nagrada, a to je nastup na koncertu Richarda Galliana u Parizu – kaže za Faktor Adis Vuga.

Ibrahim Alibegović i Adis Vuga u posljednje vrijeme intenzivno sarađuju, tako da su napravili i duo "Espressivo".

- U 2020. godini smo trebali imati turneju po BiH i Evropi, ali, naravno, sve je prolongirano za neka bolja vremena. Pored koncerata širom BiH imali smo dogovorene i nastupe u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Sve je još neizvjesno i na čekanju dok se epidemiološka situacija ne popravi. Ne sjedimo skrštenih ruku i već u januaru trebali bismo početi snimati CD, koji će biti završen u zavisnosti od slobodnog vremena i finansija jer sve sami plaćamo – kaže Adis Vuga koji je u karijeri bio član "Konvoja", "Bolera", a na nastupima je pratio Mladena Vojičića Tifu i Harija Varešanovića.