navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Gdje držati mrkvu, limun, kako da salata i začinsko bilje što duže ostanu svježi

Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, svako ima drugačije navike.

Objavljeno: 19.06.2023. u 08:41
get url
text
Hrana
Hrana

Neko, primjera radi, kečap i limun drži u frižideru, dok će ih drugi ostaviti u špajzu.

Sitnice mogu napraviti veliku razliku pa stoga, s vremena na vrijeme, vrijedi potražiti dobar savjet od onih koji znaju više.

Tako su iz The Telegrapha napravili malo istraživanje i saznali gdje je najbolje držati salatu, a gdje mlijeko i ostale namirnice za koje smo i sami bili uvjereni da ih skladištimo pravilno.

Navode kako je najvažnije najprije upoznati svoj frižider te otkriti koje je mjesto najhladnije, a koje najtoplije. Dodaju i kako su najtoplija najčešće vrata i najviša polica, dok je najhladnije mjesto obično ladica za povrće, pa tako ona i nije najbolja opcija za čuvanje salate i drugog lisnatog povrća. Umjesto u ladicu, ostavite ga u gornji dio frižidera kako bi svježe ostalo što duže.

Povrće poput mrkve, ali i agrume kao što su limun i limeta, držite na bilo kom mjestu u frižideru, ali će dobra ideja biti potopiti ih u vodu te ih čuvati na taj način.

Vodu promijenite svakih nekoliko dana i ostat će svježi duže vremena.

Ipak, dobro je dodati, limeta bi stajanjem u vodi mogla izgubiti na boji pa, ako je koristite za koktele i želite da ostane zelena, imajte to na umu.

Iako su vrata najčešće najtopliji dio frižidera, mlijeko tamo može "preživjeti" neko vrijeme, ali u slučaju da vrata otvarate često, najbolje ga je držati u pozadinu jedne od polica.

S druge strane, sireve vrlo lako možete ostaviti na toplijem mjestu u frižideru. Nakon što ste ih otvorili, samo ih dobro omotajte prozirnom folijom i ostat će svježi duže nego u originalnom pakiranju koje nije pravilno zatvoreno.

Kada je u pitanju voće, zdjela u sredini trpezarijskog stola dobra je ideja ako ćete ga potrošiti u nekoliko dana, no želite li da ono ostane svježe duže, najbolja je opcija odvojiti ga u različite posude.

Primjera radi, citruse stavite u jednu, jabuke i kruške u drugu, a banane u treću posudu ili, još bolje, voće držite u frižideru i vadite ga po potrebi.

Dobra ideja bit će ladica za povrće, a osim voća u njoj možete držati i meso i ribu.

Dobro ih umotajte u foliju ili ostavite u plastične posude i možete biti sigurni da se nalaze na dobrom mjestu.

Savjetuje se i da u frižideru držite krompir, ali i luk iako su mnogi navikli ove namirnice držati u špajzu, pa to možete i nastaviti.

Paradajz je također bolje držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržali više okusa.

Svježe začinsko bilje duže će ostati svježe ako ga umotate u papir i spremite u plastičnu vrećicu, a u frižideru možete držati i ulja koja ne koristite često, a lako su kvarljiva, kao što je ulje lješnjika, badema ili drugih orašastih plodova.