navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trikovi koji pomažu

Kad vladaju vrućine: Kako rashladiti kuću ako nemate klima-uređaj

Kako su meteorolozi najavili, tako je i bilo - suočavamo se sa prvim toplotnim valom ove godine, a kako dani ove sedmice odmiču, temperature sve više rastu.

Objavljeno: 11.07.2023. u 15:44
get url
text

Najveći problem je - kako se rashladiti?

Iako većina domaćinstava ima klima-uređaje, postoji nekoliko načina kako ohladiti kuću na prirodan i jeftiniji način, prenosi Metro.

Stavite posudu s ledom ispred ventilatora: ako nemate klima-uređaj, stavite posudu s ledom ispred ventilatora. Kako se led topi, njegova ledena površina ispušta hladan zrak, koji onda ventilator dohvaća i raspršuje po domaćinstvu. Stvorit ćete isti učinak kao i s klima-uređajem. Za alternativnu verziju, možete staviti hladnu, mokru krpu preko ventilatora.

Zatvorite zavjese i spustite rolete: tokom vrelih dana ugodno je kada vam sunčeve zrake ulaze u kuću, ali tako je zagrijavate i stvarate učinak staklenika. Vaša soba bit će hladnija ako zatvorite zavjese, ili još bolje u potpunosti zamračite. Također, zatvorite prozore kako vam topli zrak ne bi ulazio u kuću te ih otvorite tek kad predveče padne temperatura.

Napravite propuh: neka zrak ulazi s jedne strane, a izlazi s druge strane. Jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama doma, a ako su vam sobe s iste strane za isti učinak možete otvoriti ulazna vrata.

Isključite nepotrebne električne uređaje: mnogi električni uređaji kao što su televizori i punjači uz energiju proizvode i toplinu. Kako biste to izbjegli, preporučuje se isključivanje nepotrebnih uređaja kada se ne koriste. Ako morate oprati rublje, trebali biste pokušati izbjeći paljenje sušilice i iskoristiti lijepo vrijeme kako biste osušili svoju odjeću vani.

Ako možete kuhajte vani: rashlađivanje vruće kuhinje teže je ako se u njoj stalno kuha. Ploče za kuhanje, rerne i kuhala za vodu proizvode mnogo topline, pa se preporučuje, ako ste u mogućnosti, kuhati više na otvorenom kako biste smanjili stvaranje topline u zatvorenom.

Poprskajte namještaj hladnom vodom: jednostavno flašu s raspršivačem napunite vodom i stavite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim obilno poprskajte mekani namještaj, kako biste ga malo rashladili.

Unesite u dom biljke: biljke pomažu domaćinstvu da se ohladi jer one konzumiraju topli zrak za njihove prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagrije, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi te tako ohladiti sebe i okolinu.

Objesite mokru plahtu: kao i led ispred ventilatora, mokra i hladna plahta obješena na prozor pomoći će kod hlađenja domaćinstva. Povjetarac izvana pretvorit će se u hladni zrak i hladiti prostorije.