navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vodič

Proljetno čišćenje doma: U 15 koraka do stana kao iz kataloga

Proljeće je godišnje doba rezervirano i za generalno čišćenje životnog prostora. Neki će krečiti, neki promijeniti raspored namještaja u stanu, a neki samo očistiti dom.

Objavljeno: 27.03.2023. u 21:40
get url
text

Bilo šta da radite, nekoliko preporuka ili mali vodič, koji će vam olakšati rad, dobro će doći.

Pa krenimo redom:

Čišćenje prozora

Za temeljito i učinkovito čišćenje prozora sačekajte oblačan dan, budući da direktno sunce može ostaviti vodene mrlje na staklenoj površini. Koristite krpu od mikrovlakana i specijalizirano sredstvo za čišćenje stakla.

Radne površine

Ovisno o materijalu, koristite sredstvo za čišćenje koje je specifično namijenjeno vašim radnim površinama. Drvo, staklo, mramor, plastika, nehrđajući čelik… Svaki materijal ima posebno sredstvo za čišćenje, i to nije samo marketinški trik.

Neugodno iznenađenje iza kuhinjskih elemenata

Divite se svojoj kuhinji koja blista? Mislite li da je doista čista? Provjerite kakvo je stanje primjera radi iza frižidera i šporeta ili pak nekih drugih kuhinjskih elemenata. Neugodno ćete se iznenaditi kad vidite što se sve, osim pregršt prašine i komadića hrane može tamo pronaći.
A kad ste već izvukli hladnjak, odvojite još koju minutu i očistite zavojnice kondenzatora od prašine, kako bi aparat radio učinkovitije i trošio manje energije.

Frižider

Frižider je kuhinjski aparat kojeg stalno trebate čistiti i održavati higijenu. Ali ako to niste odavno uradili, ovo je pravo vrijeme da iz frižidera izvadite sav sadržaj i dobro ga očistite. Posebno se fokusirajte na ladice za voće i povrće, jer se tamo obično skuplja najveći broj bakterija i tekućine.

Posuđe

Da, i posuđe se može dubinski očistiti. Osim svakodnevnog pranja posuđa nakon kuhanja i obroka, dobro je s vremena na vrijeme pokiseliti posuđe u vodi i deterdžentu te spužvicom odstraniti sve eventualne zakorele fleke iznutra i s vanjske strane.

Rerna

Postoji puno savjeta za najbolje čišćenje rerne. Evo jednog: na zagorelim mjestima gdje su ostali tragovi pečenja ili masnoće, prije ribanja stavite vruću, mokru krpu kako bi ih omekšali. Nakon toga normalno oribajte žičanom spužvicom i sredstvom za odmašćivanje.

Kuhinjski uređaji

Ako uređajima od nehrđajućeg čelika želite vratiti stari sjaj, pomiješajte kašiku vruće vode sa kašikom deterdženta za posuđe. Koristite mješavinu za ribanje nehrđajućeg čelika krpicom od mikrovlakana, isperite vrućom vodom i odmah osušite čistom krpom.

Slaganje ladica

U ladicama obično imamo puno više stvari nego što mislimo, a spremanje jedne ladice „svaštare“ može potrajati i po sat vremena. Zato stručnjaci preporučuju da svaki dan spremite samo po jednu ili dvije dok ne pređete sve ladice u kući.

Zavjese

Operite sve zavjese u kući u mašini na programu za osjetljivo. Čim program završi, vratite ih na prozor kako se ne bi pogužvale.

Lusteri

Kada govorimo o proljetnom čišćenju, ponajprije znači da ćemo se pozabaviti stvarima na koje u ostatku godine zaboravimo. Lusteri i stropne lampe svakako su kraljevi zaboravljenih kućnih predmeta. Skinite kugle i dobro ih operite u deterdžentu, posušite da nema tragova vode i vratite na luster. Odmah ćete vidjeti razliku.

Ormar

Ormar je još jedan bitan dio proljetnog čišćenja, baš zato što je ovo i doba kada jednu odjeću peremo, slažemo i ostavljamo, a drugu počinjemo nositi. Uklonite svu odjeću s mrljama, rupama, nedostacima ili jednostavno odjeću koju više nećete nositi. Preporuka je da svaki komad isprobate prije nego što ga ponovo vratite u ormar.

Tepih

Pomaknite namještaj i usisajte pod ispod njega. Imate li kakav tepih, iskoristite ovu priliku i dobro ga počistite. U tu svrhu zatražite pomoć profesionalaca koji će učiniti da vaš stari tepih izgleda kao nov.

Istjerajte grinje iz kreveta

Prekrivači, madraci i jastuci svakodnevno skupljaju prašinu, znoj i slinu, što može izazvati nimalo poželjne situacije dok spavate. Pobrinite se da najmanje jednom godišnje temeljito očistite krevet od grinja. Operite u mašini jastuke, jorgane, prekrivače, a madrac dobro usisajte, prebrišite mokrom krpom i deterdžentom, pa ga ostavite nekoliko sati na propuhu da se isuši i izrači.

Zaboravljeni predmeti u fotelji i kauču

Odlučite li se za čišćenje tapeciranog namještaja, iznenadit ćete se gomili kovanica, olovaka ili raznih sitnih predmeta koje ćete izvući iz prašnjavih uglova fotelja i kauča.

Kad ste izvadili sve nepotrebne predmete koji su zapali u tapacirani namještaj, dobro ga usisajte, izbrišite mokrom krpom na koju ste stavili odgovarajući deterdžent, a potom ga nekoliko sati sušite na propuhu.

Ne zaboravite na špajz

Barem jednom godišnje pregledajte rok trajanja svih namirnica koje se nalaze u špajzu. Uklonite s polica sva ona pakiranja kojima je istekao datum i prebrišite police.
Iznenadit ćete se kad otkrijete koliko vam je hrane propalo samo zato jer je bila zatrpana i zaboravljena. Neka vam to bude motivacija da bolje složite hranu.