navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Različita iskustva

Javno su otkrili svoju dijagnozu: Ovih sedam slavnih osoba ima autizam

AUTOR: Dnevnik.hr
Objavljeno: 19.06.2024. u 21:17
get url
text
Otprilike jedno dijete od njih 36 i jedna od 45 odraslih osoba pate od autizma, a mnoge slavne osobe otvoreno dijele svoja iskustva s tim stanjem.
Ranije je autizam obuhvaćao različite dijagnoze, poput Aspergerovog sindroma koje su sada objedinjene pod jedinstvenim pojmom "poremećaj iz spektra autizma", od revizije dijagnostičkih kriterija 2013. godine.
  Unatoč ovoj konsolidaciji, neki se pojedinci i dalje poistovjećuju s prijašnjim dijagnostičkim pojmovima, posebice s Aspergerovim sindromom, koji se često doživljavao kao "blaži" oblik autizma. 
Nekoliko poznatih i slavnih osoba javno je raspravljalo o svojim dijagnozama i kako je to utjecalo na njihove živote.

Elon Musk

Izvršni direktor Tesle i predsjednik X-a otkrio je svoju dijagnozu Aspergerovog sindroma tokom gostovanja u Saturday Night Live, našalivši se na račun svojih izazova s društvenim znakovima i sklonosti da stvari shvaća doslovno.

Sia

Australska pjevačica nominirana za Grammy otkrila je svoju dijagnozu autizma izražavajući olakšanje što može prigrliti sebe nakon godina osjećanja potrebe da se prilagodi društvenim očekivanjima.

Wentworth Miller

Poznat po svojoj ulozi u seriji Prison Break, Wentworth Miller podijelio je svoju dijagnozu autizma, naglašavajući da je pristup dijagnozi autizma privilegija i otkrio svoju želju da podigne svijest o autizmu bez da zasjeni glasove autistične zajednice.

Sir Anthony Hopkins

Hvaljeni glumac otkrio je da ima blagu Aspergerovu dijagnozu, osvrćući se na svoje putovanje samospoznaje i prihvaćanja, unatoč godinama nesigurnosti i neizvjesnosti.

Courtney Love

Pjevačica i glumica otkrila je svoju dijagnozu blagog oblika autizma u mladosti (s devet godina), rasvijetlivši svoja iskustva u svojoj biografiji Courtney Love: The Real Story.

Daryl Hannah

Glumica je govorila o svojoj dijagnozi autizma i mehanizmima suočavanja s društvenim situacijama u Hollywoodu.
Za portal Boston.com je rekla:
Nikad nisam išla na talk showove, nikad nisam išla na premijere. Odlazak na dodjelu Oscara bio je tako bolan za mene. Skoro bih se onesvijestila samo hodajući crvenim tepihom. Bila sam tako neugodna u društvu da sam na kraju dospjela na crnu listu.

Susan Boyle

Poznata pjevačica otkrila je svoju dijagnozu Aspergerove bolesti, izražavajući prihvaćanje svojeg stanja i slobodu koju ono donosi njezinu identitetu, prenosi Dnevnik.hr
POVEZANO