open-navfaktor-logo
search
Žele ga zadržati
Dioničari Tesle odobrili Musku isplatu 56 milijardi dolara na ime plaće i ostalih beneficija
Novac je znak da odobravaju njegovo vodstvo i kao poticaj da zadrži svoj fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj historiji
AUTOR: Faktor/Investopedia.com
14.06.2024. u 07:59
get url
text
Elon Musk
Elon Musk
Dioničari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Elonu Musku isplatu 56 milijardi dolara na ime plaće i ostalih beneficija, piše investopedia.com.
Novac je znak da odobravaju njegovo vodstvo i kao poticaj da zadrži svoj fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj historiji.
Također, dioničari Tesle odobrili su preseljenje kompanije iz Delawarea u Teksas, a ponovo su u Upravni odbor izabrali i Muskova brata Kimbala te sina medijskog mogula Ruperta Murdocha Jamesa, izvijestili su iz Tesle o odlukama dioničara na godišnjoj skupštini.
Ujedno su povećali nivo svoje kontrole tako što su odobrili prijedloge da se skrati trajanje mandata članovima Upravnog odbora na godinu dana te da se snizi potreban broj glasova za izglasavanje odluka, za što će sada biti potrebna tek jednostavna većina.
- Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu nego započinjemo novu knjigu - izjavio je Musk na pozornici za vrijeme skupštine.
Odluku o plaći i ostale odluke dioničari su izglasali velikom većinom, što naglašava podršku koju Musk uživa od malih dioničara Tesle, od kojih su mnogi veliki fanovi tog milijardera.
Prijedlog o golemom kompenzacijskom paketu prošao je uprkos protivljenju nekih velikih institucionalnih ulagača i kompanija posrednika, no Musk bi se mogao suočiti s dugom pravnom borbom da uvjeri sudiju iz Delawarea koji je u januaru poništio taj paket, opisavši ga "neshvatljivim", a mogao bi se suočiti i s novim tužbama u vezi s tom isplatom.
Zeleno svjetlo dioničara za isplatu goleme plaće služi i kao potvrda da ulagači ne žele riskirati budućnost kompanije.
Naime, u januaru je Musk zaprijetio da će raditi proizvode s umjetnom inteligencijom i robotikom izvan Tesle ako ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se odnosilo na odobravanje kompenzacijskog paketa za 2018. godinu.
Cijena Tesline dionice pala je oko 60 posto u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Muskova pažnja podijeljena između Tesle i drugih kompanija koje vodi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.