navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tajlandski poduzetnik

Da li biste probali insekte, prodaju se u vrećicama poput kikirikija i čipsa

Bube - pečene, a ne pržene - mogle bi biti sljedeći veliki hit među poslasticima

Objavljeno: 31.10.2019. u 18:49
get url
text

Prodaju se u vrećicama poput slanog kikirikija ili u tubama poput naslaganog čipsa, ali ovi hrskavi zalogaji na policama tajlandskih trgovina i supermarketa stoje odvojeno od gomile grickalica.

Bube - pečene, a ne pržene - mogle bi biti sljedeći veliki hit među poslasticima.

Tajlanđani koji žive u seoskim područjima dugo su jeli kukce kao dio svoje prehrane. U velikim gradovima, dobavljači radnicima migrantima prodaju kuhane insekte.

Ideju da se bube pakuju kao čips dobio je poduzetnik Thatnat Chanthatham nakon što mu je jedan prilog na vijestima privukao pažnju.

- Čuo sam na TV vijestima kako su insekti alternativni izvor proteina u budućnosti. Zato sam pomislio da Tajlanđani ionako jedu puno insekata i kako bi ih mogli kupovati kao hranu na ulici - kazao je ovaj 46-godišnjak agenciji Associated Press.

Njegov lanac opskrbe započinje na farmi cvrčaka u provinciji Ratchaburi, 100 kilometara zapadno od Bangkoka. Samo u jednoj sobi za uzgoj, uzgaja se više od milion ovih insekata u 45-dnevnom lancu - od jaja, odrasle bube do žetve. Neki se proizvodi peku na tom mjestu, a neki u tvornici u Bangkoku gdje se pakiraju i prevoze do prodajnih mjesta, piše ABC News.

Mali crvrčci jedan su od najprodavanijih proizvoda među grickalicima, koji pripadaju bredu HiSo. Dolaze u originalnom okusu ili sa aromama, a mogu se naći su trgovinama i većim lancima supermarketa.

Kroz ovu tvornicu svakog mjeseca prođe dvije tone insekata. Nakon četiri godine od ideje do proizvodnje, Thatnat je zadovoljan čovjek.

- Kada su u pitanju bube, postoje ljudi koji ih se plaše, ali i ljudi koji ih jedu ili oni koji to ne čine. Ako sagledamo današnju situaciju, ljudi znaju za nas i prihvaćaju našu HiSo marku, što bih nazvao uspjehom - kazao je.

Donedavno je potražnja za kukcima za jelo bila uglavnom u dijelovima Azije, Afrike i Južne Amerike. Međutim, globalni interes za insekte kao izvor hrane raste.

- Imaju nevjerovatno visok udio bjelančevina, ali i minetala, te B12 vitamina - rekla je Katinka de Balogh iz FAO-a. Dodala je kako hranjiva vrijednost insekata u prošlosti nije bila prepoznata, ali da u današnjem vremenu ima ogroman potencijal.