navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Strah od letenja

Šta piloti nikada ne govore putnicima

Ako piloti kažu da sjednete i da se vežete, poslušajte ih, ozbiljni su

Objavljeno: 24.10.2018. u 10:24
get url
text

Da je posao pilota zahtjevan, ne bi nikoga trebalo iznenaditi. Usto postoje mnoge opasnosti s kojima se suočavaju tokom leta, a koje obično ne žele otkriti putnicima kako ih ne bi uznemirili, piše Vecernji.hr.

Tako je na Quori pokrenuta tema nakon što je neko pitao pilote šta znaju o letenju, a šta nikad ne bi rekli svojim putnicima. Pilot Steve Wysocki tako je priznao da se ponekad zbuni kada treba pronaći zračnu luku jer "dolje ima puno svjetala". Nije baš ugodna pomisao, zar ne?

Više pilota reklo je kako nikad putnicima ne bi otkrili koliko turbulencije zaista mogu biti opasne. Upozoravaju na važnost vezanja pojasom čak i kada se možda ne čini da je potrebno.

- Budite labavo vezani sve vrijeme! Osim ako ne želite doživjeti zanimljiv pogled dok ste pritisnuti na plafon. Pravi problem nije kad završite na plafonu, nego kada padnete nazad na naslone i kolica s hranom i slomite ruke, rebra ili kičmu - komentirao je pilot Ron Wagner.

- Istina je da se turbulencija može pojaviti u bilo kom trenutku bez upozorenja, čak i ako se čini da se nikad ne pojavljuje. Ako piloti kažu da sjednete i vežete se, ozbiljni su - rekao je Dan Larsen.

Pilot Air Chine Verix Lin rekao je da putnicima nikad ne bi rekao ako dođe do terorističke prijetnje o navodnoj bombi na letu. Smatra da bi neki putnici poludjeli od straha, neki bi se pravili pametni pa pokušali naći bombu, a neki bi se možda čak toliko uplašili da bi pokušali otvoriti vrata za nuždu - usred leta.

Pilot Andy Kerr putnicima ne otkriva starost aviona, a Paul Show drži jezik za zubima kada je riječ o jednom bitnom detalju o maskama za disanje. - Te maske traju samo deset minuta, a razlog zašto ih morate povući je da pokrenete gorenje koje proizvodi kisik: pokrećete požar - rekao je Shaw.

Piloti su također otkrili da putnicima ne govore o tome koliko se rijetko avioni temeljito čiste, koliko piloti malo zarađuju...