navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Živi dječački san

Sa 84 godine leti iznad Amerike: Obišao područje od Bahama do Aljaske

U blizini firme u kojoj je radio nalazio se mali aerodrom. Na pauzama je odlazio tamo i uzimao časove obuke da bi 1968. godine dobio licencu pilota

Objavljeno: 25.05.2019. u 21:44
get url
text

Sevgin Oktay već pola stoljeća pilotira privatnim avionima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj 84-godišnjak kaže da nema mjesta u Americi gdje nije letio.

"Letenje je za mene hobi", počeo je Oktay svoju priču koja počinje u Turskoj, a nastavlja se u SAD-u. Više od 50 godina bavi se poslom u kojem uživa i kojeg voli.  Rođen je u turskom mjestu Saray u Tekirdagi, a u SAD odlazi 1955. godine da bi studirao. 

Školovanje je završio na Univerzitetu Columbia, a zatim je dobio ponudu za posao od IBM-a, jedne od najstarijih i najvećih kompanija u oblasti tehnologije, i tu je bio tehnološki menadžer u proizvodnji i razvoju.

Zanimanje za letenje javilo se još u djetinjstvu. U blizini firme u kojoj je radio nalazio se mali aerodrom. Na pauzama je odlazio tamo i uzimao časove obuke da bi 1968. godine dobio licencu pilota. 

Od tada do danas Oktay leti i živi svoj dječački san. Penzionisao se 1993. godine i osnovao svoju firmu za poslovna putovanja. Naime, do 2001. kada je kupio prvi avion tipa Cessna, iznajmljivao ih je za potrebe posla. 

Kako je kazao, letio je od Bahama do Aljaske. Bilo je tu i opasnih letova. Jedan od njih je kada je letio na otok Princa Edwarda na jugu Kanade. 

- Bila je jako opasna oluja. Letio sam s porodicom. Bilo je lijepo vrijeme i onda su se pojavili crni oblaci. Avion se tresao, išao gore-dole. Veoma smo teško sletili - prisjetio se Oktay.