navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iz Hadžića

Elvedin Memić izrađuje makete džamija, bosanskih kuća, želja mu je izgraditi maketu Memorijalnog centra Potočari

Elvedin Memić iz Hadžića već 20 godina bavi se izradom raznih vrsta umjetničkih djela, a u posljednjih pet godina izrađuje makete bosanskohercegovačkih građevina.

Objavljeno: 18.04.2021. u 22:25
get url
text
text

Elvedin nije jedina umjetnička duša u porodici, u svemu mu pomaže i njegova supruga Emina.

Elvedin je ratni vojni invalid, a Emina je još kao 14-godišnja djevojčica preživjela ranjavanje i civilna je žrtva rata, ali su oboje teške životne početke nadomjestili i zamijenili umjetnošću, pokazujući svima da život i borba idu dalje i dajući najljepše od sebe, umjetnička djela.

{$galerijaFotografija}

Priča nam da je po zanimanju automehaničar, ali da se nije bavio tim poslom, već ga je životni put odveo ka kistu, platnima, a zatim i drugim materijalima od kojih nastaju njegovi radovi.

- Puno vremena sam provodio u bolnicama, i kući, i tako sam počeo da crtam. Supruga pomaže prilikom izrade radova na alu foliji i pirografiji. Ja se bavim slikanjem, koristim tehniku ulje na platnu, pravim slike na aluminijskoj foliji i pirografiji - prženje slika na drvenim pločama, prije pet godina počeo sam izradom maketa – priča Elvedin, te dodaje:

- Prilkom posjete Trećoj osnovnoj školi na Ilidži, gdje smo predavali kurs slikanje na foliji i kada je bila izložba, primjetili smo bosansku kućicu, i tu se rodila ideja za izradu maketa. Do sada sam izradio staru bosansku kućicu, Alipašinu džamiju u Sarajevu u manjoj i većoj dimenziji, visine 110 centimetara, a munara je bila visine 2 metra i 30 centimetara i nedavno sam izradio džamiju Sultan Fatih iz Kraljeve Sutjeske kod Kaknja, koja je nešto najljepše što sam uradio.

Kaže da izrada maketa sa stiropolom ide lakše, dok je sa drvetom sporije, za izradu mu je potrebno od jednog do tri mjeseca.

- Makete mogu biti od 25 puta 25 centimetara, dok za muzeje i kulturne centre izrađujem u visini od metar sa metar – kaže Elvedin, te dodaje:

- Bosanska kućica i Alipašina džamija krase hol našeg kulturnog centra u Hadžićima. Mala Alipašina džamija je otišla jednoj prelijepoj djevojčici na poklon, a džamija Kraljeva Sutjeska je naručena i nalazi se u muzeju u Kaknju.

Elvedin ističe kako mu je želja da napravi maketu Memorijalnog centra Potočari kako bi se i na taj način sačuvali od zaborava strašni zločini.

- Planiram napraviti i Tekiju na Buni, to je već u pripremi, zatim Begovu džamiju i most u Višegradu – kaže sagovornik, a želja mu je da po uzoru na turski park minijatura Miniaturk, napravi park sa spomenicima kulture Bosne i Hercegovine.