navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije sve izgubljeno

Koje savjete terapeuti daju parovima koji tvrde da su se odljubili?

Zaljubljenost je, uglavnom, vrlo lako definisati. Strast, uzbuđenje i povezanost koju dvoje ljudi osjećaju na početku veze općenito su toliko jaki da je gotovo neopisivo. Međutim, mnogo je teže pojasniti odljubljivanje.

Objavljeno: 07.02.2023. u 08:13
get url
text

Teško je razumjeti odljubljivanje jer ono ne znači samo da je strast nestala iz vaše veze, to je nešto mnogo dublje i emotivnije što nedostaje. Vrlo često se to dešava jer parovi na kraju upadnu u rutinu jedno s drugim i izgube iskru koja ih je prva spojila.

- Parovi koji zaglave u kolotečini mogu se osjećati kao da su se odljubili jer im je dosadno. Kada su se zaljubljivali jedno u drugo, najvjerovatnije su bili radoznali jedno o drugom i zabavljali su se učeći nove stvari o sebi i svom partneru. Nakon godina zajedničkog života, novost nestaje - kaže Amy Morin, psihoterapeutkinja, licencirana klinička socijalna radnica i glavna urednica Verywell Minda. 

Međutim, samo zato što ste se vi i vaš partner možda odljubili, ne znači da se možete ponovo zaljubiti. Budući da stresovi svakodnevnog života pomućuju vaše strasti, oboje morate biti voljni da ponovo zapalite plamen koji vas je prvo spojio.

- Možete se ponovo zaljubiti tako što ćete se više ponašati jedni prema drugima kao da ste ponovo ljubavnici. To znači da se ponašate kao kada ste se zaljubljivali – čak i ako to ne osećate. Kada izlazite jedno s drugim, postupajte ljubazno jedno prema drugom i radite neočekivane stvari, možete izazvati osjećaj romantike - kaže Morin. 

Međutim, nije uvijek tako jednostavno. Parovi koji su se odljubili moraju duboko kopati po emocijama kako bi pronašli odgovore i donijeli teške odluke. Evo savjeta koje terapeuti daju parovima koji se nađu na ovoj raskrsnici:

Budite ranjivi

Nedostatak komunikacije je prva stvar koja može ugroziti vezu. Ako želite da se ponovo povežete sa svojim partnerom, to je ono za šta treba da odvojite vreme. Razgovarajte o svojim nadama, snovima i strahovima. Razgovarajte o stvarima o kojima ne biste razgovarali sa svojim prijateljima ili širom porodicom. To je ono što pomaže da vaše partnerstvo odvojite od drugih veza i može vam pomoći da se ponovo osjećate romantično jedno prema drugom.

Sarađujte

Ako oboje možete da se povučete i jedno drugome priznate da postoji problem u vašoj vezi, onda se možete posvetiti zajedničkom radu da to promijenite. Ovo može stvoriti novo, jače partnerstvo u kojem ste oboje usmjereni na isti cilj, odnosno jedno na drugo.

- Nemojte previše okrivljavati jedni druge. Umjesto toga, radite zajedno kako biste identificirali i riješili korijen problema. To bi moglo uključivati ​​prisustvovanje savjetovanju, otvorenu diskusiju o tome šta treba promijeniti ili zajedničko istraživanje novih aktivnosti kao par - kaže Becca Smith, licencirani profesionalni savjetnik i glavni klinički službenik na Basepoint Academy.

Vježbajte samobrigu

Možda zvuči iznenađujuće pomisliti da se ponovo zaljubite u svog partnera tako što ćete odvojiti vrijeme za sebe, ali ako ne možete biti tu za sebe, tada će biti nemoguće biti tu za svog partnera.

- Svaki dan odvojite malo vremena da se bavite brigom o sebi. Učiniti nešto za sebe može povećati vaše samopouzdanje i otvoriti više diskusija s partnerom o tome kako se oboje možete zbližiti - kaže Smith.

Budite intiman

Ovo ne znači da skočite jedno s drugim u krevet. U stvari, ako se odljubljujete, ovo možda i nije opcija, ali prava intimnost između parova dolazi iz fizičkog kontakta i davanja do znanja svom partneru da ste jednostavno tu i da želite da ih dodirnete i da se fizički povežete s njima.

- Intimnost je izvan vođenja ljubavi. Parovi moraju da se dodiruju, uključujući zagrljaje od 30 sekundi i poljupce od šest sekundi. Ovi trenuci fizičke povezanosti oslobađaju hormon vezivanja, oksitocin, a također pomažu u smanjenju stresa - kaže dr. Tracy Dalgleish. 

Budite spremni na promjenu

Dio onoga što je vas i vašeg partnera dovelo u ovu situaciju je vaše zajedničko pridržavanje ponašanja i obrazaca koji su mogli biti štetni za vezu. Da biste napravili pozitivan iskorak i započeli proces ponovnog zaljubljivanja, neki od tih obrazaca će se morati razbiti.

- Obavežite se da ćete raditi zajedno na rješavanju ovih problema i unesite promjene po potrebi. Također je korisno zapamtiti da iako su potrebne dvije osobe da bi odnos funkcionirao, svaka pojedinačna osoba ima moć da stvori pozitivnu promjenu aktivnim uključivanjem u napore samopoboljšanja - kaže Kalley Hartman, licencirani bračni i porodični terapeut i klinički direktor u Ocean Recovery. 

Potražite stručnu pomoć

Nema ništa loše u priznanju da postoje problemi koje ne možete sami savladati. Ako ste otvoreni da prihvatite pomoć, to može mnogo pomoći da oboje naučite kako da bolje komunicirate, ponovo se povežete i, nadamo se, ponovo se zaljubite.

- Razmislite o traženju smjernica licenciranog bračnog i porodičnog terapeuta koji može pružiti uvid u to kako vi i vaš partner komunicirate jedno s drugim, kao i pružiti praktične alate za obnovu odnosa. Rad sa stručnjakom u ovoj oblasti može biti od neprocjenjive važnosti i da vam pomogne da ponovo steknete bliskost i druženje u vašoj vezi - kaže Hartman. 

Ako je gotovo, nemojte kraj odlagati

Ako vi i vaš partner shvatite da ste se nepopravljivo odljubili, najbolje je da raskinete prije nego kasnije. Možda je teško i niko ne želi da izgleda kao negativac u vezi, ali bolje je da oboje napravite čist raskid nego da ostanete zajedno kada niko od vas ne oseća privlačnost, strast, ljubav...