navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pred Skupštinu

Novi problemi: Hoće li AIS doživjeti sudbinu AMUS-a?

Čelnici će morati da nam objasne kako sam dobio tri puta manje novca nego godinu ranije, kaže jedan naš pjevač

Objavljeno: 25.06.2019. u 12:39
get url
text

Asocijaciju kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH posljednjih mjeseci potresaju brojne afere, a u kakvom se stanju AMUS trenutno nalazi, najbolje govori činjenica da postoje dva paralelna upravna i nadzorna odbora. Nadalje, iza sebe imaju nekoliko pokušaja održavanja Skupštine, a pojedinci se predstavljaju kao čelnici AMUS-a iako imenovanja nisu potvrđena...

Skupština nije održana 15. maja zbog nedostatka kvoruma, a ponovni pokušaj održavanja 30. maja je propao zbog činjenice da je blokiran bankovni račun. Kako je saopćeno, račun je blokiran zbog mogućnosti zloupotrebe pečata, za koji se osnovano sumnja da je falsificiran, a nova sjednica zakazana je tek za 23. oktobar.

Sa sličnim problemima i turbulencijama u radu mogla bi se susresti i Asocijacija izvođača i svirača (AIS). Naime, izvođači nisu zadovoljni posljednjom isplatom iz ovog udruženja, tako da bi moglo biti burno na 7. redovnoj sjednici AIS-a, koja je zakazana za četvrtak u 12 sati u sarajevskom hotelu "Europa".

Na Skupštini Asocijacija izvođača i svirača nalazi se pet tačaka, a svakako je najinteresantnija treća na kojoj će se razmatrati i usvajati Godišnji izvještaj o radu i finasijski izveštaj za 2018. godinu.

- Čelnici će morati da nam objasne kako sam dobio tri puta manje novca nego godinu ranije. Ne bih nikoga osuđivao ili napadao, ali to se mora objasniti - kaže nam jedan od najpopularnijih pjevača u našoj zemlji, uz uvjet da ostane anoniman.

Da li će doći do promjena u rukovodstvu AIS-a bit će poznato nakon četvrtka. Direktor AIS-a je Jasmina Misirlić, predsjednik Skupštine Fuad Backović, predsjednik Upravnog odbora Almir Ajanović, te Nadzornog odbora Miroslav Bartulica.