Sudionici studije podijeljeni su u dvije grupe, jedan je jela tamnu čokoladu sa 70 posto kakaa, a druga sa 85 posto, a slatkiš su konzumirali svaki dan tri sedmice.
Na kraju ispitivanja rezultati su pregledani na osnovu PANAS rasporeda (pozitivan i negativan utjecaj), koji je uspio pratiti emocije sudionika.
Kod druge grupe primijetio se znatan pad negativnog utjecaja, kada se uporedi s prvom grupom.
Naučnici su otišli i korak dalje te proučili kako su promjene u raspoloženju povezane s crijevnom mikrobiotom.
Zdravlje probave i mentalno zdravlje u brojnim studijama povezano je, a prema pisanju Harvard Healtha, konzumiranje hrane koja sadrži hemijske aditive i procesuirana je, ima negativan utjecaj na crijeva, a povećava se rizik od razvoja bolesti i lošeg raspoloženja.
Studije su potvrdile i kako zdrava prehrana i prevencija depresije djeluju protivupalno.
Tamna čokolada služi kao prebiotik u crijevima, jer sadrži vlakna.
Prema pisanju stručnjaka, tamna čokolada koja ima između 70 i 85 posto kakaa sadrži u maloj količini oko 11 grama vlakana.