Napravite svoj domaći pesto sos. Najčešće se koristi kao sos za tjesteninuali može se dodati i na pizzu, lazanje, u guste supe, uz ribu i povrće, namazati na krišku hljeba ili dodati dresingu za salatu.

Odlično je ako na balkonu ili prozoru imate svoj bosiljak koji možete koristiti za pripremu ovog ukusnog dodatka jelima, ali ukoliko nemate, sigurno ćete u marketima ili na tržnici naći svježi bosiljak.

Naziv ovog sosa dolazi od talijanske rijeći pestare što znači gnječiti, tući, a samim tim to nam govori na koji način pripremati ovaj sos. Ukoliko nemate starinski havan da "istucate" sastojke onda može poslužiti i blender ili štapni mikser.

Potrebni sastojci i način pripreme

Na 50 listića svježeg bosiljka dodajte jedno čehno bijelog luka, u originalni recept idu pinjoli, 20 grama, ali kao zamjenu možete koristiti orahe ili bademe, te 30 grama sitno rendanog tvrdog sira, možete koristiti parmezan. Ukapajte i malo limuna.

Usitnite listiće u havanu, kružnim pokretima i dodajte malo soli, sve dok se ne pretvori u pastu. Dodajte bijeli luk i orahe ili bademe ili pak pinjole ako ih imate, usitnjavajte dok ne postignete kremastu strukturu.

Dodajte na kraju i sir te umiješajte, trebali biste dobiti "glatku" smjesu.

Ukoliko sve to usitnjavate uz pomoć blendera onda sve sastojke osim sira stavite zajedno, a njega na kraju umješajte ručno.

Uživjte u svom domaćem sosu.