navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Schmizla Art

Selma Hujdur iz Mostara oslikava porculanske predmete, njena djela odišu srećom

Sve može postati umjetnost u okruženju kreativne osobe. Naša zemlja puna je takvih pojedinaca, a među njima je i Mostarka Selma Hujdur koja ručno oslikava porculanske predmete – šoljice, tanjire, čajnike, i osnivačica je brenda Schmizla Art.

Objavljeno: 11.10.2021. u 10:10
get url
text

- Shmizla Art je nastala prije šest godina. U početku nisam bila sigurna u kojem smjeru će se razvijati jer bila je tada to moja stranica na kojoj sam skupljala razne umjetnine koje sam radila u to vrijeme – kaže Selma.

U svijet umjetnosti uplovila je sa sedam godina, zapravo, kako ističe, "počeci sa kistom i bojama vežu je za platno, što je naslijedila od majke Senije, i često se vraća slikanju na platnu jer to je njena prva ljubav".

- S obzirom na to da imam dar od kojeg "nema hljeba", bar kako kaže naš narod, nikada nisam upisala Akademiju, iako mi je bila velika želja. Svoju ljubav i strast prema slikanju sam uvijek njegovala jer sam nekako od početka bila svjesna da je to dio mene i nešto što će me pratiti kroz život – ističe.

Selma Hujdur

Željela je napraviti nešto veliko – brend koji će postepeno rasti i razvijati se. Ali...

- Nisam očekivala ovako brz preokret i more pozitivnih reakcija. Oduševila me ogromna podrška naših ljudi, zaista sam sretna što je jako puno onih koji podržavaju domaće i male poduzetnike i koji prepoznaju ljubav u ovom poslu. Zahvalna sam na tome i sretna sam što sam bila dio najljepših životnih priča kod mnogih – naglašava Selma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by it's me. artist and mama (@shmizla_art)

Inspirišu je jednostavni i kreativni, prirodni ljudi i njihov način pogleda na svijet. Ipak, slavni slikari Gustav Klimt i Claude Monet su oni čija umjetnost je na nju ostavlja jak utisak. I ta razigranost bojama, kakvu su oni imali, može se vidjeti i na njenim djelima. Efekat je kao da udahnjuje život porculanskim predmetima.

- Trajanje čitavog procesa ovisi od motiva koje radim. Ako je u pitanju motiv koji zahtijeva više bojenja, slojeva i detalja, ponekad oslikavanje može trajati i nekoliko dana. Sam taj osjećaj, na kraju, kada pogledam rad i on je onako kako sam željela, neopisiv je. To je miks sreće i ponosa, ljubavi i zadovoljstva, zahvalnosti jer je moje malo remek-djelo uspjelo. Svaki komad je pobjeda. Ne bih baš rekla da udahnjujem život u te komade, ja sam neko ko ih samo šara. Trudim se da te momente opuštanja i ćejfa učinim drugačijim i posebnim svakom ko se odluči nabavi ili pokloni nekome Shmizlu – pojašnjava Selma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by it's me. artist and mama (@shmizla_art)

Otkriva i da ima mali tim koji joj "pomaže" u igranju bojama. Njena djeca aktivni su sudionici umjetničke čarolije u domu Hujdura. A kako uspijeva biti i majka i umjetnica...

- Što se tiče majčinstva i Shmizle, žongliram... Sve je moguće uz malo organizacije, strpljivog muža i porodicu koja te podržava. Čovjek puno toga može i kada filtrira i izbaci bespotrebne stvari iz života koje mu oduzimaju vrijeme i energiju. Male ručice često dobijaju boje i kistove, zabavljaju se i vidim da uživaju, tako da razmišljam da i njih uključim u projekat koji planiram raditi sa djecom – kaže Selma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by it's me. artist and mama (@shmizla_art)