Upozorenje stručnjaka

Ako vam se nalaze u kući morate biti oprezni i spremni na glavobolje

Objavljeno: 01.12.2019. u 15:01

Mnogi imaju u svom domu ove sijalice, a nisu ni svjesni kako štetne posljedice po zdravlje mogu da izazovu

Ekonomične i ekološke LED sijalice zamijenile su one standardne, s uvjerenjem da se uz njih štedi struja i da one ne štete ljudskom organizmu. Međutim, nije baš sve tako. Ekološke sijalice štite prirodu, ali štete zdravlju osoba koje pate od migrene i generalno povećavaju rizik od nastanka glavobolje.

Ekološke sijalice nisu bezazlene 

Pojedine osobe od ovakve vrste svjetlosti dobiju nagon na povraćanje. Mnogi imaju u svom domu ove sijalice, a nisu ni svjesni kako štetne posljedice po zdravlje mogu da izazovu. Naučnici Fraunhofer Vilhelm Klaudic Instituta su radili istraživanja koja su pokazala da ove sijalice, ukoliko se slome u zatvorenom prostoru, ispuštaju 20 puta veću količinu žive od maksimalne dozvoljene.

Također, sadrže ugljikovodike koji su štetni. Mogu biti kancerogeni i izazivati probleme s moždanim funkcijama, pa čak i Alzheimer. Mogu izazvati oštećenje kardiovaskularnog, imunog i reproduktivnog sistema i mnoge druge bolesti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije