navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Godišnjice

Dan kada su nas napustili legendarni Davorin Popović i Adi Lukovac

Zbog ovog velikog gubitka za muzičku scenu u našoj zemlji 18. juni je jedan od najtužnijih dana

Objavljeno: 18.06.2019. u 10:22
get url
text

Današnji dan posebno je tužan za sve Bosance i Hercegovce. Na današnji dan, 18. juna 2001. godine, preminuo je Davorin Popović, jedan od najpoznatijih muzičara na prostorima bivše Jugoslavije i član legendarne sarajevske rok grupe "Indexi", a pet godina poslije Adi Lukovac, jedan od pionira elektronike u BiH, izgubio je život u saobraćajnoj nesreći.

Zbog ovog velikog gubitka za muzičku scenu u našoj zemlji 18. juni je jedan od najtužnijih dana.

- To mi je najteži dan i datum u životu. Često razmišljam šta bi bilo kad bi bilo, ali šta je tu je. Čovjek mora nastaviti živjeti kako god. Na taj dan sjećanja se posebno vraćaju. Teško nam bude. Ipak, trudim se da sve stvari gledam pozitivno u životu. Tako me je Davor učio - rekao je u nedavnom razgovoru za Faktor Dario Popović, sin legendarnog Davorina Popovića.

Popović je rođen 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. Muzičku karijeru počeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak.

Sa "Indexima ostavlja" neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa sa Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjano izvodi pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" te zauzeo 19. mjesto.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Širom BiH, ali i regije 18. juna 2006. nastupili su veliki šok i nevjerica zbog gubitka jednog od omiljenih bh. muzičara. Lukovac je rođen 1970, a za 36 godina svog života ostavio je mnogo iza sebe . Kroz muziku koju je radio s grupom "Ornamenti" provlačili su se etno, elektro i ambijent žanr. Njegova muzika korištena je za mnoga kinematografska ostvarenja. I danas se smatra jednim od najoriginalnijih autora iz BiH.