navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Aukcija

Gitarist "Pink Floyda" prodao 127 gitara za 21,5 miliona dolara, pa novac poklonio

Cijela svota novca otišla je neprofitnoj organizaciji, angažiranoj na borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti planete, pod nazivom "ClientEarth"

Objavljeno: 26.06.2019. u 08:23
get url
text

Na aukciji u New Yorku gitarist "Pink Floyda" David Gilmour prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za gotovo 21,5 miliona dolara, pa cijelu svotu novca donirao neprofitnoj organizaciji angažiranoj na borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti planete, pod nazivom "ClientEarth".

Aukcija je, kako pišu američki mediji, postavila nekoliko svjetskih rekorda kada je riječ o prodaji gitara.

Među ponuđenim instrumentima bio je "Black Strat", Fender Stratocaster iz 1969. godine koji je Gilmour koristio na svakom "Pink Floydovom" albumu, od "The Dark Side of the Moon", do "Final Cuta".

"Black Strat" postigao je cijenu od 3.875 miliona dolara, što je najviša cijena za gitaru postignuta do sada na aukciji.

Milionskim iznosima fanovi su platili još dvije gitare: pretproizvodni bijeli "Strat" iz 1954. sa zlatnim dijelovima i serijskim brojem 0001 koji je prodan za 1.815 miliona dolara, a "Martin D-35" iz 1969, za koji je sam Gilmour kazao da je uz taj instrument napisao najviše pjesama, prodan je za 1.095 miliona dolara.

- Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim se čovječanstvo suočava. Za nekoliko godina efekt globalnog zatopljenja bit će nepovratan. Nadam se da će prodaja ovih instrumenata pomoći ClientEarthu u njihovoj nakani. Trebamo civiliziran svijet za sve svoje unuke i one koji će doći nakon njih, u kojemu će se na ovim gitarama moći svirati i uz njih pjevati - kazao je 73-godišnji Gilmour.

Raniji rekord, kada je riječ o aukcijskoj prodaji poznatih gitara postigao je Fender Stratocaster koji je potpisalo 19 muzičara, među ostalima i Sting, Paul McCartney, Eric Clapton i Jimmy Page.

Postignuta cijena iznosila je 2,7 miliona dolara, a tada su se prikupljala sredstva za žrtve azijskog cunamija 2004. godine.