Korisno je znati

I začini imaju rok trajanja, a ove najduže možete koristiti

Objavljeno: 21.08.2019. u 10:02

Stručnjaci savjetuju da ne biste trebali duže od godinu držati mljevene začine na polici

FOTO: ILUSTRACIJA

Svi u kuhinji imaju poneku zaboravljenu teglicu osušenog ruzmarina, peršuna ili korijandera, za koju baš i niste sigurni kada ste je tačno kupili.

Pitanje koje muči mnoge je - koliki je ustvari rok trajanja pojedinih začina?

Stručnjaci savjetuju da ne biste trebali duže od godinu držati mljevene začine na polici.

Važno je naglasiti kako cjeloviti začini, poput štapića cimeta, mahuna kardamoma ili zvjezdastog anisa, mogu duže trajati od onih koji su samljeveni. Ovakvi bi začini trebali trajati oko dvije do četiri godine.

Duže traju jer im unutrašnjost nije izložena kisiku koji može utjecati na aromu i okus tokom vremena.

Zbog toga je važno čuvatih ih na suhom i tamnom mjestu, najbolje u hermetički zatvorenim posudama što dalje od štednjaka i direktne sunčeve svjetlosti.

Nemojte ih držati u frižideru zbog vlage, ali i mogućnosti apsorpcije raznih mirisa.

No, ipak neke začine, kao što su čili-paprike, sjemenke maka i susama možete čuvati u frižideru kako bi što duže ostali svježi i intenzivnih boja.

Dakle, iako su neki začini stajali poprilično dugo bez korištenja, malo je vjerovatno da ćete se od njega razboljeti. Međutim, njegova "moć" će biti znatno manja, a za optimalan okus najvažnije je nabaviti kvalitetan mlin za začine.

Nutricionisti ističu koliko pojedini začini traju:

- Cjeloviti začini (karanfilić, biber u zrnu, štapići cimeta) - četiri godine.

- Sjemenke - četiri godine, osim susama i maka koje treba zamijeniti najkasnije nakon dvije godine.

- Ekstrakti - četiri godine, osim vanilije koja ima neograničen rok trajanja.

- Mljeveni začini (cimet, kurkuma, muškatni oraščić) – dvije do tri godine.

- Trave i biljke (origano, peršun, bosiljak) – od jedne do tri godine.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije