navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sa grizom

Napravite poslasticu iz djetinjstva, ukusne pituljice

Redati u podmazan pleh,  premazati ih masnoćom i peći na 180 stepeni dok ne porumne. Vrele pituljice politi hladnom agdom

Objavljeno: 27.12.2019. u 22:34
get url
text

Pituljice su tradicionalna poslastica koju su pravile nane i bake, te nas sigurno sve vraća u djetinjstvo.

Za pripremu ovog slatka potrebno vam je pakovanje od 500 grama jufki za pite i kolače, zatim 750 mililitara mlijeka, 150 grama griza, 100 grama oraha, 2 jaja, vanilin šećer, prašak za pecivo, 100 grama putera, 100 mililitara ulja i tri kašike kisele pavlake.

Za agdu je potreban jedan kilogram šećera, litar vode i jedan limun.

Mlijeko staviti da vrije pa mu dodati griz, dodati vanilin šećer i kuhati dvije minute, dok se griz ne zgusne. Smjesu ostaviti da se ohladi.

Orahe krupnije isjeckati. Smjesu sa grizom umutiti mikserom i dodavati jaja, zatim pavlaku i na kraju prašak za pecivo. Orahe dodati u fil.

Puter i ulje rastopiti.

Staviti dvije kore, prvu premazati masnoćom sa četkicom, preklopiti drugom, pa opet premazati masnoćom. Rezati po četiri ili pet traka, zavisno od veličine pituljica koje želite. Trake režite po dužoj strani jufki.

Na vrh svake trake stavljati jednu malu kašiku pripremljene smjese i savijati u obliku trokuta.

Redati u podmazan pleh,  premazati ih masnoćom i peći na 180 stepeni dok ne porumne. Vrele pituljice politi hladnom agdom.

Agdu pravite tako što u šerpu stavite šećer, prelijete vodom i pustite da provri. Neka vrije deset minuta. U agdu dodajte jedan limun izrezan na kolutiće. Neka se u potpunosti ohladi.

Najbolje je kad se agda napravi na početku, pa dok se pituljice ne ispeku da se agda može ohladiti.