open-navfaktor-logo
search
Tjeraju komarce i lijepo mirišu
Napravite sami citrusne svijeće
Ako volite ljeti provoditi večeri na balkonu ili u vrtu i ne želite da vas pri tome komarci "pojedu", dobro će vam doći recept za citrusne svijeće. Da biste ih sami napravili, potrebno je samo malo mašte i dobre volje.
31.07.2018. u 05:31
get url
text

Kupite već gotove fitilje za svijeće koje ćete staviti u staklenu posudicu ili teglicu. Na dno svakog fitilja stavite malo ljepila kako biste ga pričvrstili za dno staklenke.

Kada se fitilj zalijepi, stavite staklenke u rernu koju ćete uključiti na nisku temperaturu. Ovaj postupak će omogućiti da se vosak ravnomjerno rasporedi i ohladi.

Sami odlučite koliko svijeća želite napraviti te odredite količinu voska. Imajte na umu da se količina voska, kada se ohladi, smanji za pola.

U vosak je potrebno dodati ulje citrusa – dovoljne su tri do četiri kapi za svaku svijeću.

Vosak na kraju ulijte u pripremljene, zagrijane posude, a fitilj neka pritom bude uspravan. Odrežite višak fitilja – i možete zapaliti vaše citrusne svijeće.

A ako želite biti posebno kreativni, primijenite isti ovaj postupak s tim što ćete fitilje, umjesto u staklenku, staviti u koru od limuna i u nju sipati vosak. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.