open-navfaktor-logo
search
Bez uboda
Pet trikova kako se najbrže riješiti komaraca
Potražili smo prirodne trikove za borbu s komarcima i rješenje pronašli u bijelom luku, lavandi i kafi
21.06.2019. u 09:14
get url
text

U prodavnicama ćete naći mnoštvo različitih hemijskih sredstava koji bi trebali otjerati komarce. Međutim, ta sredstva često su loša po naše zdravlje, najčešće našu kožu, a neki čak nisu ni toliko učinkoviti . Potražili smo prirodne trikove za borbu s komarcima i rješenje pronašli u bijelom luku, lavandi i kafi.

1. Suhi talog kave

Ostalo vam je taloga od kave? Bacili bi ga, a može vam pomoći u borbi protiv dosadnih krvopija. Stavite talog na aluminijsku foliju u suhom prostoru kako bi se osušio. Suh talog odnesite van, dalje od djece i ljubimaca i palite ga dok se ne počne dimiti. Komarci bježe od mirisa taloga. 

2. Smjesa vode i bijelog luka

Komarci ne vole ni bijeli luk. Usitnite i zgnječite pet glavica bijelog luka, ubacite ih u litru kipuće vode neka kuhaju neko vrijeme. Iskoristite takvu vodu za namakanje pamučnih krpa koje ćete ostaviti na otvorenom odmah uz terasu. Istom tekućinom možete tretirati i unutrašnjost stana. Ako imate bočicu sa sprej pumpicom - napunite je mješavinom češnjaka i vode te posprejajte sobu koju želite zaštiti od dosadnih zujalica.

3. Uklonite ustajalu vodu

Iako voda s češnjakom odbija komarce ustajala voda koja je nastala nakupljanjem kišnice idealna je za ženke komaraca koje u njoj polažu svoje larve. Svega 10 milimetara vode je dovoljno za komarce da se razmnožavaju i ne daju vam mira.

4. Grm lavande ispod prozora

Mreže za prozore najbolji su način kako spriječiti ulazak komaraca u kuću. No mnogi ih ne vole jer im estetski ne odgovaraju.  Za njih je lavanda pravi izbor. Predivno izgleda i pomoći će vam otjerati komarce. Grm ove otporne mediteranske biljke samo zasadite ispod prozora i smanjit ćete ulazak komaraca. Miris ove biljke ne sviđa se dosadnim komarcima i na ovaj način pokazat ćete im kako je vaš dom mjesto nulte tolerancije na komarce.

5. Eterična ulja

Možete i nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande na vatu ili zapaliti mirisne štapiće od lavande. Eterična ulja anisa, klinčića, bosiljka i eukaliptusa također će otjerati ove dosadne komarce. Ova eterična ulja mogu uplašiti komarce ako na kožu nanesete razrijeđeno ulje (5-10 kapi po čaši vode) ili ih poprskate na izvor topline poput aroma-lampe. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.