Odlično je ako na balkonu ili prozoru imate svoj bosiljak koji možete koristiti za pripremu ovog ukusnog dodatka jelima, ali ukoliko nemate, sigurno ćete u marketima ili na tržnici naći svježi bosiljak.
Naziv ovog sosa dolazi od talijanske rijeći pestare što znači gnječiti, tući, a samim tim to nam govori na koji način pripremati ovaj sos. Ukoliko nemate starinski havan da "istucate" sastojke onda može poslužiti i blender ili štapni mikser.
Potrebni sastojci i način pripreme
Na 50 listića svježeg bosiljka dodajte jedno čehno bijelog luka, u originalni recept idu pinjoli, 20 grama, ali kao zamjenu možete koristiti orahe ili bademe, te 30 grama sitno rendanog tvrdog sira, možete koristiti parmezan. Ukapajte i malo limuna.
Usitnite listiće u havanu, kružnim pokretima i dodajte malo soli, sve dok se ne pretvori u pastu. Dodajte bijeli luk i orahe ili bademe ili pak pinjole ako ih imate, usitnjavajte dok ne postignete kremastu strukturu.
Dodajte na kraju i sir te umiješajte, trebali biste dobiti "glatku" smjesu.
Ukoliko sve to usitnjavate uz pomoć blendera onda sve sastojke osim sira stavite zajedno, a njega na kraju umješajte ručno.
Uživjte u svom domaćem sosu.