navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Osvježavajuće

Pripremite domaći pesto sos: Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka

Napravite svoj domaći pesto sos. Najčešće se koristi kao sos za tjesteninuali može se dodati i na pizzu, lazanje, u guste supe, uz ribu i povrće, namazati na krišku hljeba ili dodati dresingu za salatu.

Objavljeno: 22.07.2020. u 20:53
get url
text

Odlično je ako na balkonu ili prozoru imate svoj bosiljak koji možete koristiti za pripremu ovog ukusnog dodatka jelima, ali ukoliko nemate, sigurno ćete u marketima ili na tržnici naći svježi bosiljak.

Naziv ovog sosa dolazi od talijanske rijeći pestare što znači gnječiti, tući, a samim tim to nam govori na koji način pripremati ovaj sos. Ukoliko nemate starinski havan da "istucate" sastojke onda može poslužiti i blender ili štapni mikser.

Potrebni sastojci i način pripreme

Na 50 listića svježeg bosiljka dodajte jedno čehno bijelog luka, u originalni recept idu pinjoli, 20 grama, ali kao zamjenu možete koristiti orahe ili bademe, te 30 grama sitno rendanog tvrdog sira, možete koristiti parmezan. Ukapajte i malo limuna.

Usitnite listiće u havanu, kružnim pokretima i dodajte malo soli, sve dok se ne pretvori u pastu. Dodajte bijeli luk i orahe ili bademe ili pak pinjole ako ih imate, usitnjavajte dok ne postignete kremastu strukturu.

Dodajte na kraju i sir te umiješajte, trebali biste dobiti "glatku" smjesu.

Ukoliko sve to usitnjavate uz pomoć blendera onda sve sastojke osim sira stavite zajedno, a njega na kraju umješajte ručno.

Uživjte u svom domaćem sosu.