open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Soda bikarbona je pravo multipraktik čudo
Može da posluži i kao prirodni dezodorans
31.07.2019. u 08:39
get url
text
Soda bikarbona

Soda bikarbona je zaista korisna. Može ukloniti tvrdokorne mrlje, istjerati kukce, poslužiti kao prirodni dezodorans i još puno toga. Ovo je nekoliko trikova sa sodom bikarbonom.

Mješavina sode i vode čisti naše ruke temeljnije nego sapun i posebno je korisno za osjetljivu kožu, za razliku od agresivnih sapuna.

Masna vam je kosa i nemate vremena za pranje? Jednostavno umasirajte malo sode u kosu. Ako imate tamnu kosu, pripazite da vam ne ostanu bijeli tragovi. Također je korisna i kod pranja kose: pomiješajte prašak i vodu u razmjeri 1:3, umasirajte na kosu, ostavi kratko da djeluje, pa zatim temeljno isperite kosu.

Nemate dezodorans pri ruci? Soda bikarbona može da posluži i kao prirodni dezodorans – jednostavno pomiješaj 10-15 ml vode s malo praška i gotovu smjesu nanesite ispod pazuha. Dok mnogi dezodoransi sadrže toksične stvari, ova bezopasna alternativa uklanja znoj i štiti kožu.

Mješavina sode bikarbone i vodonik peroksida (ima ga u svakoj apoteci) može da posvjetliti požutjele tragove od laka na noktima. Smjesu nanesite na četkicu za zube, protrljajte i ostavite tri minuta da deluje, prije nego što uklonite smjesu.

Soda bikarbona sa svojim antibakterijskim djelovanjem je i poseban tajni savjet za čišćenje četkica za šminku. Stavite svoje četkice u posudu s toplom vodom i par kašičica sode i ostavi da djeluje minut-dva. Nakon toga, dobro isperite.

Soda je idealan pomoćnik za opekotine, smanjenje crvenila i ublažavanje uboda od komaraca. Najbolje se okupajte u hladnoj vodi pomiješanoj sa sodom ili jednostavno nanesite takvu smjesu na oštećena područja.

Odvod u tušu ili sudoperi vam je opet zapušen? Pomiješajte po pola količine sirćeta i sode i prospite u odvod (sva prljavština će izaći na površinu zbog reakcije). Nakon pet minuta zalijte vrućom vodom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.