open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Stručnjaci se složili: Jedna osobina je presudna za opstanak ljubavne veze, znate li koja?
Povjerenje, razumijevanje i ljubav samo su neki od važnih sastojaka za sretnu vezu ili brak. Pitate li pak stručnjake koja je najvažnija osobina koja garantuje dugotrajnu ljubavnu sreću, složit će se da je riječ o empatiji.
20.04.2022. u 07:29
get url
text

Empatiju možemo definirati kao sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, poistovjećivanja s njima, te dijeljenja osjećaja s drugima. Ona je srce svake veze, a bez nje se pojedinci ne mogu istinski vezati jedno za drugo.

Do ovih saznanja došli su još dr. John Bowlby i dr. Mary Ainsworth istraživajući ponašanja beba i njihovih roditelja. Istraživanje je pokazalo da su djeca čiji roditelji nisu bili suosjećajni kasnije u životu imali problema s povezivanjem s drugima, pogotovo u kontekstu ljubavnih odnosa.

Ljudska su bića stvorena za građenje veza, a empatijama im je vrlo važna. Ako jedna osoba ne suosjeća s drugom, šalje joj poruku da je ne poštuje. Veza tada postaje nestabilna te se s vremenom raspada.

Empatija je važna kod oba spola, no istraživanja pokazuju da su žene nagonski suosjećajnije. Upravo zato u vezama često osjećaju kao da nisu dovoljno voljene. Empatija se može razviti, a pokušaj građenja ove važne ljudske osobine kod muškaraca smatra se pozitivnim korakom u pravom smjeru prema boljoj i kvalitetnijoj vezi, potvrdila je studija Udruženja američkih psihijatara s istraživačima s Harvarda i koledža Bryn Mawr.

Čak i ako muškarac nije empatičan, njegova želja da suosjeća s partnericom učinit će je sretnijom i zadovoljnijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.