open-navfaktor-logo
search
Posljedica
Zbog klimatskih promjena pojavila se nova vrsta medvjeda
Čini se kako se pojavila nova vrsta medvjeda na Arktiku, što je posljedica klimatskih promjena.
14.04.2021. u 17:17
get url
text

Naime, medvjed ustrijeljen prije koju godinu u sjevernoj Kanadi najvjerovatnije je hibrid polarnog medvjeda i grizlija.

- Izgleda poput polarnog medvjeda, ali ima smeđe šape i velike kandže poput grizlija. I glava je grizlijeva - opisao je lovac Didji Ishalook.

Susreti s novom vrstom medvjeda, nazvanog krupni medvjed ili pizzy medvjed, nanulak ili grizzlar, postaju sve češći posljednjih godina jer se Arktik zagrijavao dvostruko brže od svjetskog prosjeka.

Čini se da se grizliji pronađeni na Aljasci i u Kanadi pomiču prema sjeveru dok se njihov okoliš zagrijava, što ih dovodi u kontakt s polarnim medvjedima smještenima na obali.

- Kombinacija viših temperatura i rasta vegetacije znači da postoji više preklapanja između vrsta i očekivao bih da će se to preklapanje povećati - kazao je za Guardian Chris Servheen, stručnjak za grizlije sa Univerziteta u Montani.

Polarni medvjedi evoluirali su od smeđih medvjeda i sada su najveće kopnene zvijeri na svijetu, teške u prosjeku 720 kilograma. Grizliji su usamljene životinje koje imaju prepoznatljivu grbu na leđima, a okupljaju se zbog hrane i parenja. Kako temperature rastu, dugoročne prognoze mogle bi biti povoljnije za pizzyje nego za polarne medvjede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.