open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Bivšem ministru Draganu Lukaču tri mjeseca zatvora zbog šamaranja Stanivukovića u NSRS-u
Bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog šamaranja bivšeg zastupnika Draška Stanivukovića (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a kojem su nanesene povrede.
18.07.2023. u 14:02
get url
text

Kako nezvanično saznajemo od izvora u pravosuđu, banjalučki Okružni sud preinačio je presudu Osnovnog suda Banja Luka iz marta ove godine kojom je Lukač bio osuđen na novčanu kaznu od 300 KM. Pravosnažno mu je izrečena kazna od tri mjeseca zatvora, ali se, prema važećem zakonodavstvu, kazna do godinu zatvora može zamijeniti novčanom kaznom.

Osnovni sud Banja Luka je u martu ove godine osudio Lukača za krivično djelo tjelesna povreda na štetu Stanivukovića, dok je istovremeno oslobođen optužbe za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

- U navedenom krivičnom predmetu Osnovni sud je donio prvostepenu presudu, na koju su izjavljene žalbe od okružnog javnog tužioca i branioca optuženog, nakon čega je Okružni sud u Banjoj Luci donio presudu kojom je preinačio prvostepenu presudu ovog suda u dijelu koji se odnosi na odluku o kazni i to na način da se optuženi za krivično djelo tjelesna povreda, za koju je prvostepenom presudom oglašen krivim i izrečena mu je novčana kazna, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, dok se žalba Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci u ostalom dijelu i žalba branioca optuženog odbijaju kao neosnovane i navedena presuda potvrđuje u nepreinačenom dijelu - potvrđeno je iz Suda za Faktor.

U optužnici se navodilo da se 23. decembra 2019. godine oko 22 sata održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji zastupnik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banje Luke, predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a Lukač se Stanivukoviću obratio riječima:

- I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... Inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas".

Navedeno je da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: "Još jednom, još jednom, majmune", nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne - navodilo se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.