open-navfaktor-logo
search
Trgovska gora
Hrvatska i Slovenija ne odustaju, šta bh. timovi rade da spriječe gradnju odlagališta nuklearnog otpada
Ništa drugo nije u pitanju, samo novac, kaže Bojić
Autor: M. R. S.
28.03.2024. u 07:50
get url
text
Lokacija na Trgovskoj gori
Lokacija na Trgovskoj gori
Pitanje Trgovske gore i šta je uradila i šta radi Bosna i Hercegovina ponovo je došlo u fokus nakon što je Vlada Slovenije demantovala, kako navodi DW, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića po pitanju gradnje odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.
- Nadamo se da će Slovenija i Hrvatska napraviti sporazum da nuklearni otpad iz Krškog odlažu u Sloveniji jer imaju kapaciteta, i Slovenija samo traži novac. Ništa drugo nije u pitanju - kazao je Borislav Bojić, član Ekspertnog tima BiH za pitanje Trgovske gore i savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.
Trgovska gora, odnosno lokacija Čerkezovac na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, mjesto je gdje je Hrvatska planirala praviti odlagalište radioaktivnog otpada, čemu se BiH protivi.
Bojić je dodao da, ako se Hrvatska i Slovenija ipak ne dogovore, BiH će "poduzeti sve korake da spriječi Hrvatsku" u njenoj namjeri i siguran je da će BiH u tome uspjeti.
Plenković je početkom marta kazao da do 2028. neće biti ništa jer su dogovorili sa Slovenijom da sve ostaje kako je sada, ali su iz Slovenije poručili da je potpisana odluka ministara i predstavnika delegacija dvije zemlje i da najkasnije početkom 2028. treba početi preuzimanje radioaktivnog otpada, što znači da dotad odlagalište mora biti izgrađeno.
Plenković je i prošle godine, nakon sastanka delegacija Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čak kazao da je sa Slovenijom dogovoreno da zbrinjavanje otpada u okviru same nuklearke Krško ostane na snazi do iza 2028. godine.
- Znamo mi da Hrvatska ne odustaje, da vodi žestoke aktivnosti oko toga. Mi smo sve što je u skladu s međunarodnim konvencijama uradili. Poslije zvaničnog dopisa Hrvatske mi smo dali odgovor i rekli koje su njihove obaveze. Dobro smo se pripremili. Taksativno je nabrojan veliki broj stvari. Vidjet ćemo kako će Hrvatska odgovoriti. Tražili smo da nam sve dostave po konvencijama, sve ćemo prikupljati – rekao je Bojić na pitanje a šta BiH konkretno radi.
Najavio je da će za nekoliko dana imati sastanak Koordinacijskog tijela da se dogovore u vezi angažmana međunarodno-pravne ekspertske konsultantske kuće "koja je imala uspjeha u više zemalja kod takvih sporova".
Kazao je da će, ako ne bude dogovora Slovenije i Hrvatske, BiH pokrenuti sve postupke koje dozvoljavaju međunarodni sudovi, kao što je arbitraža.
- Ne možemo tužiti nekoga ko još nije ništa napravio – napomenuo je Bojić.
Nije mogao precizno odgovoriti da li bi, na primjer, arbitraža odgodila gradnju.
Ponovio je da je besmisleno praviti ovakav objekat na Trgovskoj gori jer ni BiH ni Hrvatska nemaju ni iskustva ni osoblja, a da ne govori o utjecaju na okoliš i ljude, te da je i pravilo u svijetu da se nuklearni otpad odlaže na mjestu gdje je nastao, za šta Slovenija ima kapacitete.
- Uostalom protivljenje BiH je trebao biti dovoljan razlog da se to ne gradi – dodao je Bojić.
Pravni tim i Ekspertni tim BiH za Trgovsku goru formirani su 2020. godine. U međuvremenu su prošireni, a odlučeno je i o jednokratnim naknadama od po nekoliko hiljada KM za članove i da im se plaća prevoz i smještaj, dok je za ovu godinu u planu milion KM za finansiranje aktivnosti timova. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.